Na Ptuju se je začelo 62. Kurentovanje 2022

Ptuj, 19. februar 2022 – Na Ptuju se je začelo 62. Kurentovanje, in sicer s spletno predajo oblasti princu festivala. Ptujska županja Nuška Gajšek za čas Kurentovanja simbolično predaja ključ mesta in s tem mestno oblast v pustnem času, 18. princu ptujskega karnevala, vitezu Hinku Sodinskemu plemenitemu Gallu.

Njegov lik predstavlja zgodovinsko osebnost okolja iz katerega prihaja in nosi historični kostum po modi izbranega časovnega obdobja. Vsakemu princu ptujskega karnevala se skrbno dodeli tudi lasten osebni reprezentativni grb.

Letošnje že 62. Kurentovanje poteka poteka pod sloganom “Zvesti tradiciji, zazrti v prihodnost”, so še sporočili organizatorji. Seveda pa so s tem na vse naslovili povabilo, da jih obiščete, se razume vse po pogojih, ki ga omejuje stanje, povezano s covidom-19.

Velja dodati, da mesto Ptuj ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu. Sprehod po najstarejšem slovenskem mestu vas popelje mimo rimskih spomenikov do prečudovitih pročelij srednjeveških stavb. Tlakovane ulice in trgi vodijo do enega najbolj veličastnih gradov v Sloveniji, od koder se pogled razprostira na mozaik opečnatih streh srednjeveških stavb, samostanov in cerkva. A, o tem tudi na tej povezavi./LN/Foto press Kurentovanje Ptuj

Leave a Reply