Teledroid: Roskosmos predstavil novega robota za delo v vesolju

Moskva, 19. februar 2022 – Ruska vesoljska agencija Roskosmos je prvič pokazala humanoidnega robota nove generacije Teledroid, zasnovanega za delo v vesolju.

Agencija je pred časom poročala o načrtih za izstrelitev Teledroida na Mednarodno vesoljsko postajo leta 2024. Poskusi, ki naj bi jih z njim izvajali na postaji, bodo podlaga za ustvarjanje robotov, ki bodo delovali na Luni in Lunini orbiti.

Teledroid ima obliko človeškega telesa. Deloval bo v načinu avatarja in kopiral premike operaterja v posebni obleki, ki se bo nahajal na Mednarodni vesoljski postaji ali v Centru za nadzor vesoljskih poletov. Robot bo lahko samostojno izvajal nekatere tipične operacije.

Leta 2019 je orbito že obiskal robot Fedor. Na vesoljski ladji Sojuz MS-14 je na osrednjem sedežu poveljnika ladje prispel na Mednarodno vesoljsko postajo, kjer sta ga preizkusila ruska kozmonavta Aleksej Ovčinin in Aleksander Skvorcov. Robot je delal z izvijačem, ključi in električnimi priključki, pa tudi vklopil vrtalnik in si obrisal roke z brisačo. Poleg tega so kozmonavti Fedorju postavili več kot 30 vprašanj in njegove odgovore posneli na video.

FEDOR ali Skybot F-850 je humanoidni robot, ki sta ga razvila znanstveno podjetje Androidna tehnika in Sklad za napredne raziskave po naročilu ruskega ministrstva za izredne razmere./LN/ Russia Beyond

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s