Poslovalnice Sberbanke v Sloveniji zaprte, možno le kartično poslovanje

Ljubljan, 28. februar 2022 – Sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino se že odražajo tudi v bančnem sistemu, banke z ruskim lastništvom v Evropi se soočajo z zmanjšanim zaupanjem. Posledično je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje danes sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem.

Hkrati je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem bomo za slovensko hčerinsko banko poiskali hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom. Poslovanje Sberbank banke v Sloveniji je tako v tem času omejeno na kartično poslovanje; ostale storitve začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte. V Banki Slovenije še poudarjamo, da je Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo. Vse ostale banke poslujejo kot običajno.

Zaradi vojaške agresije nad Ukrajino so bile na ravni EU dogovorjene stroge sankcije proti Rusiji. Njihov pomembni del je usmerjen na finančni sektor, s poudarkom na podjetjih in finančnih inštitucijah z ruskim lastništvom. Posledično se banke z ruskim lastništvom v Evropi soočajo z zmanjšanim zaupanjem.

  • Na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje je bila včeraj sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko družbo tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem. Hkrati pa je bil sprejet tudi kratkotrajni moratorij na to odločitev, v katerem bomo za slovensko hčerinsko družbo sprejeli hitro in konstruktivno rešitev.

Za komitente slovenske Sberbank banke to pomeni, da se s ponedeljkom zjutraj do srede zjutraj poslovanje banke omeji zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami (o.p. dvig možen do 400 evrovpreverjeno deluje trenutno na vseh bankomatih – tudi drugih bank ). Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte.

  • Kaj morajo vedeti upokojenci ! Kot prvo boda upokojenci iz svojih sedanjih računov pri Sberbank (izključno na bankomatih – tudi drugih bank), ki bo zagotovo ugasnila svoje poslovanje v Sloveniji, lahko dvigovali do 400 evro na dan. Upokojenci, ki bodo odprli nov transakcijski račun pri drugi banki, morajo to do 5. marca sporočiti Zpizu pisno, in sicer je treba sporočiti osebne identifikacijske podatke ter točne podatke o novem bančnem računu z nazivom in naslovom banke. Zahtevek mora lastnoročno podpisati uživalec oziroma njegov zakoniti zastopnik, če gre za mladoletno osebo, ali skrbnik oziroma pooblaščenec.

V tem času bomo poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za vse komitente banke. Podrobnejša pojasnila bodo na voljo v torek.

V Banki Slovenije še pojasnjujemo, da je Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo. Vse ostale banke poslujejo kot običajno.

Video pojasnilo guvernerja Boštjana Vasleta je na voljo na povezavi

Pojasnili so še, da je banka Sberbank d. d. slovenska banka, ki deluje na lokalnem trgu in jo regulira Banka Slovenije ter sodeluje predvsem s slovenskimi strankami. Komitente prosijo za razumevanje, informacije bodo na voljo na spletni strani http://www.sberbank.si in na brezplačni telefonski številki 080 22 65./JT/BS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s