Slovenska Sberbanka od 2. marca dalje spet nemoteno; Prevzela jo je NLB

Ljubljana, 2. marec 2022 – Kot javnost obvešča Banka Slovenije, bo Sberbanka od srede, 2. marca, spet nemoteno poslovala, in sicer po dogovorjenem  prevzemu banke s strani NLB.

Banka Slovenije je svoji javno objavi še zapisala:

Banke z ruskim lastništvom se zaradi sankcij proti Rusiji ob njeni vojaški agresiji nad Ukrajino spopadajo z zmanjšanjem zaupanja. Posledično je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, preneha s poslovanjem.

Včeraj je bila za komitente nekdanje slovenske Sberbank banke sprejeta rešitev, ki vsem komitentom od jutri dalje ponovno omogoča nemoteno poslovanje in razpolaganje s sredstvi. Banko namreč prevzema Nova ljubljanska banka, ki se je odločila za nakup slovenske Sberbank banke.

V Banki Slovenije ob tem poudarjamo, da smo z omenjeno rešitvijo ohranili finančno stabilnost v Sloveniji, brez obremenitve drugih bank ali državnega proračuna.

V nastalih razmerah sta bili za reševanje slovenske Sberbank banke na voljo dve možnosti, in sicer da (i) preneha s poslovanjem in se varčevalce poplača v skladu s pravili jamstvene sheme ali (ii) dobi novega lastnika, kar omogoča ohranjanje vseh poslovnih odnosov tako kreditojemalcev kot varčevalcev.

Dosežen je bil dogovor o prodaji Sberbank banke največji bančni skupini v Sloveniji – Novi ljubljanski banki. S tem smo zagotovili, da bodo vsi komitenti slovenske Sberbank banke od jutri dalje poslovali nemoteno.

Ob tem ponovno poudarjamo, da je bila Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu z ruskim lastništvom. Vse ostale banke poslujejo stabilno.

Obrazložitev odločitve ter pojasnila glede matične banke in drugih hčerinskih bank lahko najdete na spletni strani Enotnega odbora za reševanje«, je še zapisano javni objavi Banka Slovenije.

Video pojasnilo guvernerja Boštjana Vasleta:

  

In še zadnje sporočilo Sberbank njihovim komitentom (2. marec ob 8.17 uri – banke odpirajo ob 9.00) – »Z vstopom NLB v lastništvo Sberbank se sprostijo omejitve za poslovanje, ki so bile v veljavi v začetku tedna.

To pomeni, da bodo z današnjim dnem, 2. marca 2022, vse poslovalnice Sberbank banke d.d. odprte in bodo poslovale kot običajno.

S spremembo lastništva vse pogodbe ostajajo nespremenjene, obstoječe kartice in transakcijski računi ostanejo veljavni.

Prav tako bo odstranjena omejitev dnevnega dviga oziroma plačila v višini 400 EUR.

Strankam Sberbank je z 2.3. 2022 v sodelovanju z novim lastnikom omogočeno izvajati dvige na bankomatih NLB brezplačno. Tudi vpogledi v stanja na bankomatih bodo brezplačni.

Hkrati vas obveščamo, da bodo vsi vnešeni plačilni nalogi izvršeni tekom dneva.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje, potrpljenje in spodbudne besede v teh dneh.

Več informacij je na voljo na naši spletni strani www.sberbank.si in na brezplačni telefonski številki 080 22 65«.

Preverjeno, vse navedeno, kar Sberbank sporoča njihovim komitentom že deluje./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s