Surova nafta in naftni derivati drastično navzgor

Ljubljana, 8. marec 2022 – Ruska vojna v Ukrajini in morebitno nadaljnje zaostritev embarga proti Moskvi povzročata eksplozijo cene surove nafte. V ponedeljek zjutraj se je sod (159 litrov) severnomorske brent podražil za skoraj 20 odstotkov na 139,13 dolarja (127,30 evra). Cene nafte niso bile tako visoke že skoraj 14 let. V medletni primerjavi pa je porast cene surove nafte okoli 73 odstotkov.

Zato vse več članic EU zahteva takojšnjo obravnavo tega vprašanja, saj so tako njihova gospodarstva kot prebivalstvo pod vse večjim pritiskom podražitev naftnih derivatov. Kar nekaj članic zato zahteva, da bi EU morala razpravljati o ustavitvi uvoza nafte in plina iz Rusije, saj so nekateri prepričani, da bo dobava plina in nafte iz Rusije “prej ali slej prekinjena, bodisi zaradi odločitve z zahoda bodisi z vzhoda. Velja vedeti, da Evropa v Rusiji kupi skoraj tretjino nafte in nekoliko manj plina. 

Nekoliko maj, vsaj trenutno, o prekinitvi dobave ruske nafte razmišlja Nemčija, saj bi nenadna zaustavitev dobave nafte iz Rusije lahko imelo katastrofalne posledice tako za nemško gospodarstvo, kot z njim povezanim gospodarstvom prenekatere članice EU. Tudi Slovenije.

No, tudi Rusija je zahodne države včeraj posvarila pred “katastrofalnimi” posledicami morebitne prepovedi uvoza ruske nafte zaradi vojne v Ukrajini.

Premier Janša je včeraj na Twitterju zapisal, da ima Slovenija “dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo”. “Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko,” je navedel.

Stanje cen naftnih derivatov (Slo) na dan, 8. marec 2022 na bencinskih črpalkah – Petrola, Petrola AC in OMV-ja (največja ponudnika):

Petrol: NMB-95: 1.563 €; Dizel: 1.670 €; NMB-100: 1.756 €; Avtoplin LPG: 0.957€

Petrol na AC: NMB-95: 1.628 €; Dizel: 1.834 €; NMB-100: 2.067 €; Avtoplin LPG: 0.999€

OMV: NMB-95: 1.555 €; Dizel: 1.662 €; NMB-100: 1.759 €;Dizel Premium: 1.897 €

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s