Vredno je vedeti ob začetku sezone na dveh kolesih

Ljubljana, 15. marec 2022 – Začela se je nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, ki bo trajala do 20. marca 2022. Pred začetkom motoristične sezone je Agencija za varnost prometa predstavila novo kampanjo Na cesti nisi nepremagljiv. Si najbolj ranljiv.

Ker se je za nekatere nova sezona na dveh kolesih že začela, za večino pa se bo v prihajajočih tednih. Agencija za varnost prometa opozarja na varnostne elemente, ki jih motoristi sicer dobro poznajo, a se jih v ključnih trenutkih v prometu morda ne zavedajo, jih ne upoštevajo ali pa na njih pozabijo. Ob začetku nacionalne preventivne akcije Varno z motorjem zato ob opozarjanju na nevarnosti, ki pretijo motoristom je Agencija za varnost prometa predstavila tudi nekaj podatkov, da ji velja spoznati, in sicer:

V lanskem letu je bilo na slovenskih cestah že 136.150 enoslednih motornih vozil (EMV), skoraj 20.000 več kot pred petimi leti. Zabeleženih je bilo 1.056 prometnih nesreč z udeležbo voznikov EMV oz. 17 odstotkov več kot v letu 2020. Umrlo je 33 voznikov, vsi so bili moški. Delež med vsemi umrlimi udeleženci v prometnih nesrečah je znašal kar tretjino, največ med vsemi kategorijami udeležencev. 61 odstotkov voznikov EMV je v letu 2021 nesrečo, v kateri so izgubili življenje, tudi povzročilo, kar je sicer najmanj v zadnjem petletnem obdobju. V letih 2020 in 2021 so vozniki EMV največkrat umrli v prometnih nesrečah, ko so bili edini udeleženec (22 umrlih), v prometnih nesrečah z udeležbo osebnih avtomobilov (18 umrlih) in v prometnih nesrečah z udeležbo voznikov tovornih vozil (devet umrlih).

Največ prometnih nesreč motoristov med aprilom in oktobrom

  • Značilno za prometne nesreče voznikov enoslednih motornih vozil je, da se pripetijo predvsem v toplih mesecih oz. v času motoristične sezone med aprilom in oktobrom. Spodnji graf prikazuje podatke za obdobje 2017 – 2021. Največ tovrstnih prometnih nesreč se je pripetilo v poletnih mesecih – junija (skupaj 808), julija (skupaj 766) in avgusta (skupaj 774). Število hudo telesno poškodovanih voznikov enoslednih motornih vozil je bilo v 5-letnem obdobju največje v mesecu juniju (173) in juliju (142).

Največ smrtnih prometnih nesreč motoristov med petkom in nedeljo

  • Število prometnih nesreč z udeležbo EMV je bilo v obdobju od leta 2017 dalje največ ob vikendih oz. med petkom in nedeljo. Najmanj prometnih nesreč pa je bilo v prvih dnevih tedna oz. med ponedeljkom in sredo. Število umrlih je bilo prav tako največje ob vikendih oz. v sobotah (29 umrlih) in nedeljah (30 umrlih). V letu 2020 in 2021 je bilo največ umrlih voznikov EMV ob sobotah (13 umrlih) in nedeljah (16 umrlih).

Nesreče voznikov EMV so se torej pojavljale največ za vikende v popoldanskem času, kar je predvsem povezano z življenjskim stilom voznikov EMV ter odnosa to motornih koles – vožnja z motornih kolesom je pogosto hobi.

Največ prometnih nesreč v osrednji Sloveniji, na Obali in Krasu ter na Savinjskem

  • Največ prometnih nesreč se pripeti v osrednjeslovenski, obalno-kraški in savinjski statistični regiji. Po številu umrlih izstopa podravska regija, v kateri je umrlo 21 voznikov EMV in osrednjeslovenska regija, v kateri je umrlo 18 voznikov EMV. V večjem številu statističnih regij, je delež umrlih večji od deleža prometnih nesreč. V razliki med deležem najbolj izstopata jugovzhodna Slovenija in primorsko-notranjska statistična regija.

Torej zdaj veste, da na motorju niste sami, kaj šele na cestah po katerih se vozite.  Zato velja upoštevati napotke Agencije za varnost prometa, ki se skupaj z AMS trudi, da bi večina motoristov tudi v letošnji sezoni varno prispela na svoj cilj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s