Ali bo lastnik Mercatorja postal Madžar?

Zagreb/Ljubljana, 18. marec 2022 – Gospodarske sankcije proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino bodo, kot vse kaže, vplivale na lastniško strukturo največjega hrvaškega podjetja Fortenova in s tem neposredno tudi na lastništvo Mercatorja, če bi ruska državna Sberbank prodala svoj delež v skupini Fortenova.

Znano je, da ima Sberbank v lasti približno 40 odstotkov Fortenove in s tem največjega trgovca in proizvajalca hrane v jugovzhodni Evropi. V to lastniško strukturo je Sberbank vstopila kot upnica Agrokorja (po izločenem nekdanjem lastniku Agrokorja – Ivici Todoriću, ki je kupol Mercator, in sicer leta 2014), družbe, ki se je s kompleksnim prestrukturiranjem in nato s prisilno poravnavo preoblikoval v današnjo skupino Fortenova.

Ivica Todoric, mercator stavba

Da se je postopek prodaje začel, naj bi Jutranjemu listu uradno potrdili v skupini Fortenova, češ da se je res “začel postopek poglobljene analize v zvezi z morebitno prodajo delnic družbe”, a dodatnih podrobnosti naj ne bi želeli razkriti.

Čeprav Sberbank ves čas poudarja, da nima dolgoročnih ambicij ostati v lastniški strukturi Fortena, se morebitna prodaja delnic v tem trenutku (če bo takšna odločitev sprejeta) lahko šteje za posledico sankcij proti ruskim bankam, ki bi jih lahko v prihodnosti razširili tudi na Sberbank. .

Po navedbah dobro obveščenih bi tak scenarij postavil Sberbank v položaj, ko bi bilo njeno premoženje zunaj Rusije zamrznjeno, po drugi strani pa je možno, da bi tak scenarij negativno vplival na samo poslovanje Fortenove.

Teoretično, če bi sankcije proti Sberbank podaljšali tako, da bi bilo premoženje banke v Evropski uniji blokirano, bi bil proces upravljanja skupine Fortenova blokiran, ker uredba o korporativnem upravljanju na Nizozemskem (kjer je Fortenova formalno registrirana) zahteva dvotretjinsko večino pri odločanju na skupščini delničarjev. Brez glasov Sberbank je te večine teoretično nemogoče doseči. V tem kontekstu je prodaja logična poteza Sberbank in z vidika prihodnosti skupine Fortenova, če se najde ustrezen kupec.

Čeprav odločitev o prodaji še ni padla, je mogoče domnevati, kot zapiše Jutarnji list, da že potekajo pogovori z več potencialnimi kupci.  Neuradno naj bi bil za delež Sberbank resno zainteresiran tudi madžarski naložbeni sklad Indotek Group, ki je v večinski lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellineka.

Gre za skupino, ki upravlja premoženje v vrednosti več kot tri milijarde evrov. Kot piše na njeni spletni strani, je skupina Indotek finančni konglomerat v lasti madžarskih in ameriških vlagateljev z razvejanim poslom na področju nepremičnin, finančnih storitev, pa tudi logistike in transporta. Podjetje zaposluje 380 ljudi, ima sedež v Budimpešti in ima 12 podružnic po vsej državi ter lastne pisarne v Španiji, Italiji, Romuniji, na Poljskem, v Grčiji in na Hrvaškem.

No, če ruska Sberbank res proda svoj 40-odstotni delež v hrvaški skupini Fortenova grup d. d., ki je lastnica tudi slovenskega Mercatorja, bi Madžari, spet preko druge »roke«, lahko postali lastniki še enega, NEKOČ, paradnega slovenskega podjetja.

Upati je, da leva opcija ne bo za ta nakup, če do njega pride, spet obtožila naveze Janša-Orban./LN/Vir: Jutarnji List 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s