19. marec še en dan presežkov slovenskih športnikov

Ljubljana, 19. marec 2022 – Kot vse kaže, slovenski športniki presegajo vse norme, ki zagotavljajo, da se Slovenija uvršča med športne velesile. Zato, ker imajo dame prednost, bomo poročilo začeli z njihovimi dosežki in nato nadaljevali z dosežki moških.

Alpsko smučanje

  • V alpskem smučanju sta dan zaznamovali Andreja Slokar, ki zmage na finalu sezone v slalomu francoskem v Meribelu in si z izjemno drugo vožnjo, po prvi je bila šesta, zagotovila zmago izjemno zmago. Odlična pa je bila tudi prvokategornica v slalomski razvrstitvi Ana Bucik, ki je osvojila četrto mesto. To je 18. slovenska slalomska zmaga v svetovnem pokalu med dekleti. Po pet sta jih zbrali Urška Hrovat in Špela Pretnar, štiri Tine Maze, po eno pa Mateja Svet, Veronika Šarec in Nataša Bokal. Več jih imajo Slovenke le v veleslalomu (21, od tega 14 Tina Maze). Nazadnje je v slalomu zmagala Tina Maze leta 2014.

Kolesarstvo

  • Slovenski kolesarji, ko vse kaže, ne poznajo meja. To je danes dokazal Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je z divjim spustom s Poggia matiral vse favorite in se odpeljal proti uspehu kariere – zmagi na kolesarskem spomeniku Milano−San Remo! Na klasiki vseh klasik je bil danes Tadej Pogačar peti (+0:2), Jan Tratnik deveti (+0:2) in Roglič 17 (+0:11), Luka Mezgec je bil na koncu 33. (+1:14), v isti skupini pa je na 57. mestu v cilj prikolesaril še Jan Polanc.

Smučarski skoki

  • Ti pred najbolj znamenito letošnjo skakalno tekmo pod Poncami – Planica 2022 – so na uvodni tekmi na letalnici v nemškem Oberstdorfu spet izkazali. Žiga Jelar je bil drugi, Timi Zajc tretji in Anže Lanišek četrti. Boljši od naših izjemnih orlov je bil le Avstrijec Stefan Kraft, ki je ob zmagi, dejal, da se je bal le izjemnih Slovencev, kar naši skalici – Anže Lanišek, Žiga Jelar, Peter Prevc (8. mesto), Cene Prevc (24. mesto), Domen Prevc (27. mesto) in Lovro Kos (28. mesto) – tudi so.

Atletika

  • Slovenska atletinja Tina Šutej je na svetovnem dvoranskem atletskem prvenstvu, ki poteka v Beogradu (SRB), osvojila bronasto medaljo. Šutejeva je za osvojitev bronaste medalje preskočila 4,75 metra in zaostala le za Američankama, branilko naslova Sandi Morris (4,80 m) ter olimpijsko prvakinjo, Katie Nageotte (4,75).

Gimnastika

  • Dan športnih presežkov je dopolnila tudi naša telovadka Tjaša Kysselef, je tudi izjemno začela sezono, saj je po zmagi v Cottbusu in zdaj še Kairu na preskoku s povprečjem 13,183 točke premagala Uzbekistanko Oksano Čusovitino (12,950)./J.T.

Leave a Reply