Pesnik Boris Hersonski ne bo odšel i Ukrajine

Odesa, 20. marec 2022- Boris Hersonski, najprominentnejši ukrajinski pesnik, ki piše v ruskem jeziku, preživlja vojno v domači Odesi.

Hersonski bi lahko odšel, kadarkoli bi želel, saj je dobil mnoga povabila za zatočišče pred vojno, po celi Evropi. A, ni šel. Z ženo je ostal doma. Sam pravi, da ko začnejo tuliti sirene, se z ženo umakneta v sobico, ki je najbolj oddaljena od ulice, sa bi se tako zaščitila. Saj kleti nimata, da bi se skrila vanjo.

A zakaj je Boris Hersonski še posebej pomemben v tem času? Je eden redkih, ki dobro pozna rusko in sovjetsko kulturo in kot tak interpretira moskovsko propagando.

Hersonski razlaga o tem, kako Kremelj širi zelo tipičen tip sovjetske laži: “Ne samo, da lažnivci zelo dobro vedo, da sami lažejo, pač pa dobro vedo, da njih poslušalci zelo dobro vedo, da se jim laže. To noro laganje ni namenjeno temu, da bi ljudje na koncu laži verjeli, ampak gre za izkazovanje moči, da pokažejo, da lahko to nekaznovano delajo.”

Naj dodamo, da je bilo slednje navada v vseh totalitarnih sistemih, tudi v komunistični Jugoslaviji. Žal, pa tudi nekateri v Sloveniji pozabljajo, da nimajo več moči, ki so jo nekoč imeli. Pa tudi, je vedo, da je nikdar več ne bodo imeli./Marko Lavrenčič/

Leave a Reply