Jankovića spravlja v bes odločitev zunanjega ministrstva, ki mu noče podaljšati diplomatskega potnega lista

Kot poročajo mediji, te dni ljubljanskega župana Zorana Jankovića spravlja v bes odločitev zunanjega ministrstva, ki mu noče podaljšati diplomatskega potnega lista. Zanimivo pa je, da Jankoviću, po Zakonu o potnem listu, tak privilegij sploh ne pripada, saj se ve, da župani do diplomatskega potnega lista sploh niso upravičeni.

Kot poroča časopis Dnevnik, naj bi Jankoviću tak privilegij zagotovil nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Na osnovi česa si je Rupel prilastil to pravico pa ni znano. 

No, pa si poglejmo, komu in kdaj pripada diplomatski potni list po Zakon o potnem listu, kjer je v 9. členu zapisano:

»Diplomatski potni list se izda predsedniku Republike Slovenije, poslancem Državnega zbora Republike Slovenije, poslancem iz Republike Slovenije v Evropskem parlamentu, predsedniku Državnega sveta Republike Slovenije, predsedniku in članom Vlade Republike Slovenije, predsedniku Ustavnega sodišča Republike Slovenije, varuhu človekovih pravic, predsedniku Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, predsedniku Računskega sodišča Republike Slovenije, uslužbencem Republike Slovenije v diplomatskih predstavništvih in konzulatih ter uslužbencem v posebnih misijah v tujini, ki imajo diplomatske ali konzularne nazive, ter uslužbencem ministrstva, pristojnega za zunanje zadeve, ki opravljajo diplomatske in konzularne naloge in imajo diplomatske nazive, vključno s tistimi, ki v dogovoru z ministrstvom, pristojnim za zunanje zadeve, opravljajo naloge v Evropski službi za zunanje delovanje, vodjem državnih delegacij Republike Slovenije, osebam, ki po sklepu Vlade Republike Slovenije odhajajo na delo v mednarodne organizacije kot funkcionarji z diplomatskim statusom v omenjenih organizacijah, diplomatskim kurirjem in določenim drugim osebam, če je to v interesu Republike Slovenije.

Diplomatski potni list se lahko izda tudi ožjim družinskim članom uslužbencev Republike Slovenije v diplomatskih predstavništvih in konzulatih ter uslužbencev na posebnih misijah v tujini, uslužbencev, ki na podlagi sporazuma z ministrstvom, pristojnim za zunanje zadeve, opravljajo naloge v Evropski službi za zunanje delovanje in ožjim družinskim članom oseb, ki po sklepu Vlade Republike Slovenije odhajajo na delo v mednarodne organizacije kot funkcionarji z diplomatskim statusom v omenjenih organizacijah, če z njimi živijo v skupnem gospodinjstvu v tujini, ter ožjim družinskim članom ostalih oseb iz prejšnjega odstavka, če jih spremljajo na službeni poti v tujino.

Za ožjega družinskega člana oseb iz prejšnjega odstavka se štejejo njihov zakonec ali zunajzakonski partner, njihovi otroci in otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja«.

Tu sta še dve povezavi, in sicer – Uredba o merilih za ugotavljanje interesa Republike Slovenije, na podlagi katerih se lahko izda diplomatski ali službeni potni list ter Pravilnik o diplomatskih in službenih potnih listih, ki ju velja poznati, kar pa še ne pomeni, da Jankoviću diplomatski potni list pripada.

Sodeč po navedenem, je res čudno, zakaj župana Jankovića spravlja v bes odločitev zunanjega ministrstva, ki mu noče podaljšati diplomatskega potnega lista, do katerega ta po redni proceduri sploh ni upravičen./J.T./Foto: arhiv LN – potni listi N24/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s