Dostojna smrt v Avstriji (vsaj de facto) status človekove pravice

Dunaj, 24. marec 2022 – Kot objavlja IUS-INFO je avstrijsko ustavno sodišče (Verfassungsgerichtshof; VfGH) pred dobrim letom tako po samem obsegu, vsebini kot tudi po pomenu v epski odločitvi na dobrih devetdesetih straneh odločilo, da pomoč pri samomoru v določenih okoliščinah – tj. iz pietete oziroma usmiljenja – v Avstriji s tem letom ni več kazniva.

Štirje pobudniki, vsi po vrsti avstrijski državljani, so namreč v postopku pred VfGH vtoževali pravico do samoodločbe glede dostojne smrti in zmagali.

Vseeno je avstrijsko ustavno sodišče VfGH poudarilo, da pri tem ne more biti brez posluha za dejstvo, da utegne biti izvrševanje pravice posameznika do sicer svobodne samoodločbe (tudi) pod vplivom njegovega (predvsem slabega) socialnega in ekonomskega položaja. Zato mora zakonodajalec vseeno določiti varovalke, ki bi preprečevale, da bi se posamezniki odločali za smrt predvsem zaradi nedopustnega vpliva tretjih oseb ali svojih siceršnjih osebnih okoliščin, hkrati pa zagotoviti, da imajo vsi segmenti prebivalstva prost dostop do paliativne medicinske oskrbe na “obnemogla leta”.

No, k tej povzeti objavi povzeti po IUS-INFO dodajmo, da v Sloveniji še ni stekla tako poglobljena razprava, ki bi omogočila pravno ureditev dostojne smrti za tiste, ki bi si to želeli in bi takšna odločitev bila del človekove pravice./LN/ IUS-INFO

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s