Madžarsko bo še štiri leta vodil Viktor Orban pa to komu prav ali ne

Budimpešta, 4. april 2022 – Madžarski volivci so včeraj odločili, da jih bo naslednja štiri leta še naprej vodil, še četrti mandat, Viktor Orban. Ta je s svojo stranko Fidesz, po doslej še neuradnih podatkih, a po preštetih 98,96 odstotka glasovnic osvojil kar 67,8 % glasov (volilna udeležba 68,74%), kar mu zagotavlja v 199- članskem parlamentu 135 poslanskih mest, torej spet dvotretjinsko večino.  

Medijsko, le v Sloveniji, opevana skupna leva opozicija šestih strank pod vodstvom Petra Marki-Zaya se bo morala zadovoljiti s 56 poslanskimi mesti. Stranka Mi hazank (Naš dom), ki naj bi bila skrajno desno usmerjena si je zagotovila 7 sedežev. V  parlament pa se je po manjšinskem ključu uvrstil tudi poslanec nemške narodnosti.

Po Orbanovi prepričljivi zmagi, ki je še prepričljivejša kot leta 2018 (takrat je osvojil “le” 133 poslanskih mest), je Organ ošvrknil svoje nasprotnike, tako doma, kot po svetu z izjavo: “Cel svet lahko vidi, da je naša veja krščansko-demokratične, konservativne, domoljubne politike zmagala. Evropi pa pošiljamo sporočilo, da to, kar počenemo, ni preteklost, ampak prihodnost.”

Kot vse kaže, se madžarski volivci niso posebej ozirali na “napotke” iz Slovenije, Hrvaške (moti jih MOL), Bruslja in od drugod, kjer je Viktor Orban kamenček v njihovem čevlju, kar jih ves čas moti, ker ta oholi Madžar noče in noče hoditi po njihovi začrtani poti. 

Torej, zdaj je jasno, da bo Madžarsko še štiri leta vodil Viktor Orban, pa to komu prav ali ne.

Pa še to! Ker se ni zgodilo to, kar so napovedovali “analitiki” naše nacionalne medijske hiše, no pa tudi drugi mediji, ki ji moti nepoboljšljivi Madžar, bo že danes, 5. aprila, kaj izid volitev pomeni za Madžarsko, kaj za Evropo in kaj za Slovenijo – “obdelal” Studiu ob sedemnajstih na Radio Slovenija.

Gostje Studia ob sedemnajstih bodo – Vir: Radio Slovenija/ 1. program/:
– Laszlo Göncz, zgodovinar, nekdanji poslanec madžarske narodne skupnosti, znanstveni sodelavec na Inštitutu za narodnostna vprašanja,
– Marjan Šiftar, diplomat, nekdanji veleposlanik,
– Luka Lisjak Gabrijelčič, zgodovinar, raziskovalec na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti in urednik revije Razpotja,
 Marjan Vešligaj, naš posebni poročevalec iz Budimpešte./Pripravil: Janez Temlin/

Leave a Reply