7. april Dan slovenske zastave, mesec april pa njene počastitve

Ljubljana, 7. april 2022 – Kot vsako leto tudi letos Društvo Heraldica Slovenica organizira predstavitve in proslave ob dnevu slovenske zastave, celo še več. Letos bodo namreč pripravili kar nekaj že znanih počastitev zastavi, ob tem pa sporočajo, da bo letošnji mesec april, namenjen osveščanju javnosti o pomembnosti tega simbola državnosti.

Zato bodo danes, 7. aprila, na posebni stojnici na ljubljanskem Prešernovem trgu, med 9. in 16. uro, omogočili vsem, da se seznanijo s pomembnostjo zastave kot našega simbola državnosti. Ob 16.30 so člani društva, ob prisotnosti podpornikov in novinarjev, po enem letu, na stavbi na Wolfovi ulici 8 zamenjali obstoječo zastavo iz leta 2021 z novo zastavo, ki zdaj nosi letnico 2022.

Zakaj tam? Zato, ker bila tam aprila 1848 prvič izobešene slovenska narodna zastava, in sicer v spomin na narodnobuditeljsko dejanje Lovra Tomana, ki je 7. aprila letu 1848 prvič tam razobesil slovensko narodno zastavo. Po zaslugi društva Heraldica Slovenica, od leta 1998 dalje, ko se je 7. april uveljavil kot Dan slovenske zastave to dela Heraldica Slovenica. Tako po zaslugi društva na zgradbi na Wolfovi ulici 8 visi slovenska zastava tam vse leto (zdaj veste, zakaj zastava visi na Wolfovi 8).  

Kot še sporočajo iz Društva Heraldica Slovenica, bo letošnja proslava ob dnevu slovenske zastave potekla tudi v nedeljo, 10. aprila, ob 14. uri, in sicer na Spodnji Slivni pri Vačah, ko se bo obeležila 174-letnico slovenske narodne zastave. Po paradnem sprevodu državnih in občinskih zastav ter društvenih praporov bo Gardna enota Slovenske vojske tudi letos z vsemi častmi dvignila štirimetrsko zastavo Republike Slovenije.

Ker pa imamo v letošnjem aprilu tudi volitve v državni zbor, je Društvu Heraldica Slovenica ob priložnosti za sodelovanje prosilo poslance Državnega zbora, svetnike Državnega sveta, predsednika države, vlado in druge, da pripomorejo ob počastitvi letošnjih praznovanj v počastitev naše zastave. Vsak od njih je od društva, kot sporočajo, že prejeli slovensko pentljo, ki so jo oblikovali prav za mesec april, da bodo lahko izrazili svoj odnos do našega nacionalnega simbola in tako postali in ostali zgled vsem državljanom.

Ob tej priložnosti dodajamo še dva video prispevka, ki smo jih posneli ob nedavni novinarski konferenci, na kateri sta predsednik društva Aleksander Hribovšek ter kancler društva Anže Hobič predstavila pomembnost nacionalnega simbola, njegovo uporabo in angažiranje društva Heraldica Slovenica, da se do zastave obnašamo spoštljivo./Objavo pripravil: Janez Temlin/Foto in video LJnovce/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s