ZPS sporoča: Banka Sparkasse mora upoštevati dejanske negativne vrednosti EURIBOR

Ljubljana, 7. marec 2022 – Ko sporoča Zveza potrošnikov Slovenije je Višje sodišče potrdilo sodbo, s katero je banki Sparkasse naloženo, da v kreditnih potrošniških pogodbah preneha obračunavati negativne referenčne obrestne mere EURIBOR v višini 0 %. Banka mora upoštevati dejanske negativne vrednosti EURIBOR pri izračunu pogodbene obrestne mere.

 Zveza potrošnikov Slovenije je namreč leta 2017 vložila tožbo zoper banko Sparkasse zaradi neupoštevanja negativnega EURIBORja v potrošniških kreditnih pogodbah. V tožbi je zahtevala, da se ugotovi, da banka z uporabo EURIBOR v vrednosti  0 % namesto dejanske negativne vrednosti krši Obligacijski zakonik in Zakon o varstvu potrošnikov. Zahtevala je tudi, da se banki   prepove uporabljati takšno prakso v vseh kreditnih pogodbah, ki ne vsebujejo posebne klavzule o ničelni vrednosti EURIBOR. ZPS je še zahtevala, da se zaradi zagotovitve obveščenosti potrošnikov banki naloži tudi objava izreka sodbe v dveh dnevnikih. Okrožno sodišče v Ljubljani je pritrdilo zahtevkom ZPS. Banka se je na sodbo pritožila, a je Višje sodišče njeno pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča.

 Banka je dolžna sodbo izvršiti,  na ZPS pa so banko danes še  pozvali, da pravilno obračuna pogodbeno obrestno mero tudi za nazaj : Pričakujemo, da bo banka Sparkasse izpolnila sodbo in nemudoma prenehala s sporno prakso. Hkrati pa od njih  pričakujemo, da bodo spoštovali ugotovitev sodišča, da je takšno obračunavanje EURIBORja nezakonito in da bodo vsem svojim kreditojemalcem  pravilno obračunali pogodbeno obrestno mero za celotno obdobje, torej upoštevali dejanske negativne vrednosti EURIBOR tudi za obdobje pred pravnomočnostjo sodbe. Tistim kreditojemalcem, ki pa so  kredit že odplačali, pa naj vrnejo preplačilo.  ,” je ob tej priložnosti poudarila Breda Kutin, predsednica ZPS.

 ZPS je banko tudi pozvala, naj vse svoje kreditojemalce o izvedenem preračunu pogodbenih obresti obvesti z ustreznim obračunom njihovega kredita.

 Kako lahko potrošniki preverijo,  ali velja sodba tudi za njihovo pogodbo?

Odločitev sodišča banki prepoveduje nadaljevanje tovrstne prakse v primeru tistih pogodb, ki ne vsebujejo pogodbenega določila, ki bi določalo, da se negativna vrednost euribor obračuna v višini 0 %. Banka je to nezakonito prakso izvajala od leta 2015, ko je vrednost EURIBORja postala negativna.

Vse potrošnike, ki želijo biti obveščeni o nadaljnjih korakih ZPS, vabijo, da jim to sporočijo prek obrazca na spletni strani https://bit.ly/ZPS_Sparkasse .

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s