Danes se začenja predčasno glasovanje za volitve v DZ 2022

Danes, 19. aprila, se začenja predčasno glasovanje za volitve v državni zbor 2022. Ko je na svoji spletni strani zapisala Državna volilna komisija (DVK) bodo volišča za predčasno glasovanje (po vsej državi jih je 96) bodo odprta do vključno četrtka, 21. aprila, med 7. in 19. uro.

Prijava za predčasno glasovanje ni potrebna, prav tako volivec s seboj na volišču ne potrebuje obvestila volivcu, pač pa zgolj osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami (denimo v Ljubljani bo 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču).

Na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2018 je na predčasnih volitvah glasovalo (skupaj v vseh treh dneh) 53.158 oz. 3,1 odstotka volilnih upravičencev, na volitvah v državni zbor leta 2014 pa 66.754 oz. 3,9 odstotka volilnih upravičencev.

Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen na spletni strani DVK – AKTIVNA POVEZAVA

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s