Tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov na spletu

Ljubljan, 25. april 2022 – Dogodek dokumentarnih filmov v svoji okrogli, 20. izvedbi, predstavlja biografski film. Gledalci si bodo tokrat lahko ogledali filma Fani Okič: Polepšali ste mi dan (2012) v režiji Eme Kugler ter Lenča Ferenčak (2013), režija Daphne Van Den Blink in Karel Verstreken.

Filma bosta brezplačno na ogled od torka, 26. aprila, do četrtka, 28. aprila, z začetkom ob 20.00 na spletni strani Baze slovenskih filmov (bsf.si).

Dokumentarni film Fani Okič: Polepšali ste mi dan nam predstavi nenavadno in neumorno raziskovalko kultur naše davne in pradavne preteklosti. Fani Okič se bori za nov pogled na človeško zgodovino in prvotne civilizacije. V drugem filmu pa spoznamo Lenčo Ferenčak, upokojeno igralko, ki živi v Ljubljani. Bere poezijo, hrani mačke in se, medtem, ko se sprehaja po mestu, spominja delčkov svojega življenja.

Biografska filma se vsak s svojim filmskim izrazom približata razmišljanju, čutenju, bivanju svoje portretiranke. Kot ugotavlja filmski kritik in teoretik Robert Kuret, katerega spremljevalno besedilo bo na voljo na spletnem dogodku, denimo status kamere, ki ni fiksno postavljen vpliva tudi na naš odnos do portretiranca. Ker Lenča govori svojo “osebno izpoved, bi statičen kader – značilen za govorce, ki nastopajo z neke uradne/javne pozicije – kvečjemu vpeljal občutek distance, medtem ko snemanje iz roke v tem kontekstu ne deluje potujitveno in distancirano, ampak vpelje dinamiko in bližino do govorke.”

Dogodek organizirata Zavod Filmoteka v sodelovanju s festivalom DOKUDOC, ki ga pripravlja društvo Mitra. DOKgodek sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s