Anketa, ki opozarja o (ne)spoštovanju delavskih pravic med mladimi zdravniki

Ljubljana, 4. maj 2022 – Ob prazniku dela, 1. maju, so Mladi zdravniki Slovenije izvedli krajšo anketo o spoštovanju delavskih pravic mladih zdravnikov in zobozdravnikov.

S spletno anketo so zbirali podatke od 2. maja popoldan do 3. maja zvečer. Odzvalo se je 430 mladih zdravnikov in zobozdravnikov, kar predstavlja 11,6 % vseh mladih zdravnikov in zobozdravnikov v Sloveniji. 

Skoraj polovica (45,3 %) vprašanih je v zadnjem letu povprečno delala preko zakonsko dovoljenih 48 ur na teden. Velja dodati, da delo preko 48 ur tedensko v nasprotju z direktivo Evropske unije o delovnem času, vendar v Sloveniji zaradi pomanjkanja zdravnikov nujno za samo delovanje zdravstvenega sistema

Več kot tri četrtine sodelujočih poroča, da se jim je že zgodilo, da za delo preko rednega delovnega časa niso bili plačani, pri čemer se eni tretjini to dogaja vsak teden ali bolj pogosto. Njihova anketa sicer ni preverila, ali so v te odgovore zajeta tudi plačila s prostimi urami oz. prerazporeditvijo delovnega časa, vendar je dejstvo, da je v praksi proste ure pogosto nemogoče koristiti in po določenem obdobju propadejo. 

Ne propadajo le nadure, pač pa tudi redni letni dopust. Skoraj polovici (48 %) sodelujočih se je že pripetilo, da jim je propadel del letnega dopusta, ker ga niso mogli koristiti, pri petini (19 %) ni šlo zgolj za kak dan, pač pa za velik del odmerjenega letnega dopusta.

Pogosta težava so tudi slabi odnosi v timih. Več kot četrtina (27,9 %) mladih zdravnikov poroča, da vsak teden ali bolj pogosto občutijo stisko zaradi slabih odnosov v timu, skoraj tretjini (30,2 %) se to dogaja približno enkrat mesečno, zelo majhen (14,4 %) delež je tistih, ki stiske zaradi slabih odnosov ne občutijo nikoli. 

Mobing, po definiciji vsaj pol leta trajajoče sistematično nasilje s strani enega ali več sodelavcev, je že doživelo 28,4 % mladih zdravnikov, le 2,6 % sta mobing tudi uradno prijavila. 

Na vprašanje “Ali so te na delovnem mestu kdaj silili v protizakonite prakse, čeprav si izrazil svoje nestrinjanje s tem?” so sodelujoči v anketi navajali sledeče najbolj pogoste kršitve: – Delo v nevarnih okoliščinah zaradi prevelikega števila pacientov oz. nespoštovanje normativov in standardov – 61,9 %. Ob tem opozarjajo, da take delovne razmere niso nevarne le za zdravnike in druge zdravstvene sodelavce, pač pa zlasti za paciente! – Delo brez mentorja oz. z neustreznim mentorstvom – 58,8 %; ponovimo lahko enak komentar kot pri prvi alineji. 

Razporejanje na več delovišč hkrati – 52,3 %; dodaten komentar ni potreben.

Neomogočanje odmora za malico – 41,2 %. 

Neplačana “uvajanja v dežurstva” – 21,9 % 

 – Dodatno slabo plačano delo izven obsega specializacije, ki ga nisem želel opravljati – 25,8 %. 

 – Siljenje v opravljanje dežurstev kljub zakonsko opravičljivim razlogom, kot so otroci do treh let – 9,1 %. 

Iz zbranih podatkov iz ankete (velja opozoriti, da gre za interaktivno anketo) Mladi zdravniki Slovenije zaključujejo, da so kršitve delavskih pravic mladih zdravnikov in zobozdravnikov porazno pogoste.

Z rezultati te ankete bi Mladi zdravniki Slovenije radi v prvi meri ozavestili svoje kolegice in kolege, da je problem bolj razširjen, kot so si predstavljali in da takšnih kršitev delovnega prava ne bi smeli dopuščati.

Kot sporočajo, predlagajo, da bi bilo smiselno opraviti podobno anketo tudi med starejšimi zdravniki in ostalimi zdravstvenimi sodelavci, saj menijo, da so podobne težave v sistemu globoko zakoreninjene in nikakor niso omejene zgolj na mlade zdravnike.

Njihove ugotovitve pa dokazujejo, da že ti podatki kažejo, da v Sloveniji vodenje in organizacija zdravstvenih ustanov močno šepata na vseh ravneh. 

Mladi zdravniki imajo prav! No, to smo dodali mi, saj je stanje v našem zdravstvu, milo rečeno alarmantno, predvsem na področju jasne in strateško opredeljene organizacije zdravstvenega sistema, ki škoduje tako izvajalcem (vsem zdravstvenim delavcem) in predvsem zdravstvenih storitev potrebnih.

Prav imajo Mladi zdravniki! Če bomo predolgo čakali, bo minulo veliko prvih majev, da se bodo stvari uredile. Ob tem velja, da medtem veliko pacientov, zaradi neurejenosti zdravstvenega sistema, ne bo dočakalo naslednjega prvega maja. Mladi zdravniki pa ne ustrezne ureditve svojega statusa./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s