Ob današnjem mednarodnem muzejskem dnevu obiskovalcem na voljo pestro dogajanje

Ljubljana, 18. maj 2022 – Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih. Vsako leto mednarodni muzejski dan obeležujejo v več kot 40.000 muzejskih ustanovah v več kot 158 državah sveta.

Ob današnjem mednarodnem muzejskem dnevu bo tako obiskovalcem v številnih slovenskih muzejih in galerijah na voljo pestro dogajanje, od tradicionalnega brezplačnega vstopa in vodenj do odprtja nekaterih razstav. O potencialih slovenskih muzejev bo govora na strokovnem srečanju muzealcev.

Letošnja nosilna tema je moč muzejev.

Moč doseganja trajnosti: muzeji kot ključni akterji v svojih lokalnih skupnostih prispevajo k številnim ciljem, ki vključujejo spodbujanje trajnega razvoja in socialne ekonomije ter razširjanje znanstvenih informacij o okoljskih izzivih.

Moč inovacij na področju digitalizacije in dostopnosti: muzeji so inovativna igrišča, kjer se razvijajo nove tehnologije. Digitalne inovacije lahko naredijo muzeje bolj dostopne in privlačne.

Moč gradnje skupnosti z izobraževanjem: muzeji s svojimi zbirkami in programi povezujejo družbo in gradijo skupnosti. S podpiranjem demokratičnih vrednot in zagotavljanjem priložnosti za vseživljenjsko učenje prispevajo k oblikovanju informirane in angažirane civilne družbe.

Mednarodni muzejski dan je letos namenjen razmisleku o moči muzejev pri doseganja trajnosti, inovacijah, dostopnosti ter gradnji skupnosti./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s