Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov v Sloveniji nižja na mesečni in na letni ravni

Ljubljana, 21. maj 2022 – Ko ugotavlja analitska raziskava Statističnega urada Republike Slovenije se je mnenje potrošnikov v maju poslabšalo tako na mesečni kot na letni ravni. Ob tem pa dodajo, da so se znižale vrednosti prav vseh kazalnikov.

Mnenje potrošnikov na mesečni ravni slabše – Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila v maju za 4 odstotne točke nižja kot v prejšnjem mesecu in za 9 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja. Na mesečni ravni so se poslabšale vse štiri komponente tega kazalnika: pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 5 odstotnih točk, pričakovanje glede večjih nakupov za 5 odstotnih točk, trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 3 odstotne točke, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi pa za 2 odstotni točki.

V primerjavi z aprilom 2022 so se sicer poslabšali tudi vsi preostali kazalniki, najizraziteje kazalnik primernost trenutka za večje nakupe, ki se je poslabšal celo za 12 odstotnih točk.

Poslabšanje tudi na letni ravni – Od vrednosti v maju 2021 je bila vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov nižja za 13 odstotnih točk. Tudi na letni ravni so se poslabšale vse štiri komponente tega kazalnika: pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 21 odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 17 odstotnih točk, pričakovanje glede večjih nakupov za 10 odstotnih točk in trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 3 odstotne točke.

Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat – aktivna povezava./Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s