Predsednik Pahor o podelitvi mandata Golobu z vodji poslanskih skupin

Ljubljana, 23. maj 2022 – Potem, ko se po državnozborskih volitvah poslanke in poslanci imenovali predsednico parlamente in so vse stranke imenovale svoje vodje poslanskih skupin, se je predsednik država Borut Pahor sestal z njimi, da da v Državni zbor poslal svoj predlog, komu naj se podeli mandat za mandatarja. Predsednik republike po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin predloži državnemu zboru kandidata za predsednika vlade, ki ga na tajnem glasovanju izvoli državni zbor z večino glasov vseh poslancev.

No, brez posebnega ugibanja je to Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda, ki je na volitvah s svojo stranko dobil 41 poslanskih sedežev. Golob, ki mora zbrati zadostno podporo (46 glasov), kar ni vprašljivo, saj jih s SD in Levico premore skupaj 53 glasov poslank in poslancev, naj bi Državni zbor o tem lahko glasoval že to sredo, potem, ko predsednik Pahor to svojo odločitev posredoval DZ. 

Kot je znano, si Golob na vse kriplje prizadeva doseči časovni rekord za sestavo vlade, in sicer naj bi to poskušal sestaviti in zanjo dobiti potrditev do 3. junija. Golob pravi, da ga to zanima zato, da bi njegova vlada lahko začela čim prej uresničevati program (zdaj govori o pripravi na morebitne težave z virusom v jeseni in stanje na področju s cenami z energenti). Kakšen program natančno ponuja Golov v celoti pa še ni povsem znano.

Po zdaj predstavljenem, naj bi šlo za program vsake od vladajočih strank, in sicer Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in predvsem Levice, ki pa ima izjemno levo usmerjeno programsko agendo. 

Je pa res, da slednje nima nič skupnega z pooblastili predsednika države, ki je, kot že rečeno, podelil mandat Golobu./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s