Kam z odpadnim oljem? V zbiralnik pred Lidlovo trgovino

Komenda, 13. junij 2022 – Odpadno jedilno olje je nevaren kuhinjski odpadek, ki ga ne smemo mešati z ostalimi odpadki, saj lahko že majhna količina odpadnega olja onesnaži izredno veliko vode.

Zato so v Lidlu Slovenija v sklopu svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet, testno zagnali projekt zbiranja odpadnega jedilnega olja. Zbiranje trenutno poteka pred dvema trgovinama – Radlje ob Dravi ter Ljubljana Litijska. Odpadno olje lahko v zbiralnik pred omenjeni trgovini odda vsak in tako pomaga pri ohranjanju čistih voda ter neobnovljivih virov energije. Oddaja odpadnega jedilnega olja v zbiralnikih je brezplačna.

Cilj projekta je mrežo zbiralnikov odpadnega olja razširiti na čim več Lidlovih trgovin. »Veseli nas, da lahko vsi z majhnimi koraki pripomoremo k čistejšemu okolju. Želimo si, da bi bili taki zbiralniki na voljo tudi na ostalih Lidlovih lokacijah. Zato prinesite čim več olja,« so povedali v projektni ekipi Lidla Slovenija, kjer so na to temo pripravili tudi kratek video.

Odpadno olje je nevarno za okolje

Po podatkih iz leta 2020 v Sloveniji letno nastane več kot 300 ton odpadnega jedilnega olja. Gre za nevaren kuhinjski odpadek, ki ga ne smemo mešati z ostalimi odpadki.  Zgolj en liter odpadnega olja lahko onesnaži preko tisoč litrov vode, na kompostu pa preprečuje naraven razkroj in življenje mikroorganizmov. Kljub temu ga večina, ne vedoč, da s tem nevarno škodi okolju, zlije v odtok, straniščno školjko ali na kompost. Tudi star trik mešanja odpadnega jedilnega olja z detergentom kljub temu, da se olje razprši na manjše kapljice, ni primeren, saj se olje vseeno nalaga na stene kanalizacije ter otežuje delovanje čistilnih naprav.

S pravilnim ravnanjem tako lahko zmanjšamo stroške kanalizacijskih sistemov, razbremenimo čistilne naprave in najpomembneje, ohranjamo kvaliteto naših podtalnic in posledično tudi pitne vode.

Sodelovanje s partnerjem OK!OLJE

Ker zbiralnik ni vezan na delovni čas trgovine, lahko odpadno jedilno olje v zbiralnik prinesete kadarkoli. Zbrano jedilno olje bo Lidl Slovenija predal pogodbenemu partnerju OK!OLJE, ki skrbi za nadaljnjo predelavo v biodizel. Iz enega litra odpadnega olja nastane 0,9 litra biodizla. Tako obenem prispevate tudi k ohranjanju neobnovljivih virov energije./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s