ZPS: V EU kot doma, v ostalih državah brez komunikacije?

Ljubljana/Bruselj, 23. junij 2022 – Državljani Evropske unije smo zdaj že kar navajeni, da z mobilnim telefonom v drugi državi skupnosti komuniciramo na praktično enak način in z enakimi stroški kot doma.

Nekaj manjših omejitev je ostalo le pri prenosu podatkov, a tudi, ko zakupljeno količino presežemo, nas ne udari močno po žepu. Sploh, če cene primerjamo z državami izven EU, kjer so stroški uporabe mobilnega telefona še naprej – oderuški. Cena prenosa podatkov je lahko tudi 5000-krat (!) višja kot v EU. Preverili so cene gostovanja v Slovencem najbolj priljubljenih počitniških državah. V tabeli na povezavi je podan interval cen, v katerega je zajeta ponudba vseh operaterjev.

Izven EU izključite prenos podatkov!

Na ZPS potrošnikom svetujejo, da ob potovanju v katero koli državo izven EU pravočasno izključijo prenos podatkov. To pomeni že na letališču pred vkrcanjem v letalu oziroma vsaj nekaj deset kilometrov pred mejo, če potujejo z vlakom, avtobusom ali avtomobilom. Le tako se bodo lahko izognili strošku v višini 61 evrov, kar je največ, kar lahko zaračuna operater za prenos podatkov med gostovanjem izven EU. »Do tega stroška boste večinoma prišli zelo hitro, saj pomeni zgolj pet do sedem megabajtov prenesenih podatkov. Za primerjavo povejmo, da bi v EU, če bi vam zaračunali količino podatkov izven politike poštene uporabe, za ta denar lahko prenesli 20 gigabajtov podatkov! Kako ekscesne cene zaračunavajo nekateri operaterji v drugih državah, pove tudi podatek, da bi za en sam gigabajt podatkov (če ne bi bilo omejitve, ki jo je postavila Evropska unija) lahko plačali tudi več kot 15 tisoč evrov,« pojasnjuje Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Telefonirajte le po podatkovnih omrežjih!

Pri ZPS pojasnjujejo, da s podatkovnimi omrežji ne mislijo mobilnih omrežij, pač pa omrežja Wi-Fi, pri čemer se zaradi varnosti izogibajte odprtim javnim omrežjem. Za telefoniranje nato uporabite znane aplikacije, kot sta, denimo WhatsUp ali Skype, pri svojem operaterju lahko tudi povprašate, ali omogoča storitev Voice over Wi-Fi, oziroma klice preko omrežij Wi-Fi, kot da bi bili priključeni na domače mobilno omrežje. Običajni klici, po mobilnem omrežju, vas bodo stali nekaj evrov za vsako minuto, pri tem pa je treba vedeti, da v neEU tujini plačujemo tudi za dohodne klice, nekje do dva evra na minuto. Torej plačate tudi, ko vas kliče nekdo drug, opozarjajo pri ZPS.

Ko SMS postane najdražji način komunikacije

Eno samo poslano kratko sporočilo (SMS) lahko stane tudi 75 centov, pri čemer velja, da je treba toliko plačati za vsakih 140 znakov, lahko pa tudi manj, če uporabljate, denimo, slovenske posebne znake (č. š. ž). Sodobni telefoni nas pri pisanju ne omejujejo. Do 560 znakov dolgo sporočilo pošljejo kot eno kratko sporočilo – a zanj plačamo kot za štiri sporočila (torej do treh evrov za sporočilo). Daljša sporočila telefoni pretvorijo v večpredstavno sporočilo (MMS), kar pomeni, da moramo k ceni prišteti še prenos podatkov. Če boste tega izključili, se takšno sporočilo (k sreči) ne bo poslalo.

Posebnosti v EU

Na reguliranem trgu v Evropski uniji (in na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem) velja, da je uporaba mobilnega telefona med gostovanjem v grobem enaka kot v domačem omrežju. Za večino uporabnikov to pomeni, da ne plačujejo za klicanje ali pošiljanje sporočil, na voljo pa jim je določena količina podatkov, ki je odvisna od cene paketa. Gre za takoimenovano politiko poštene uporabe, ki bi morala zadostovati za občasno gostovanje v državah EU. Operater mora uporabnika ob prehodu v drugo državo obvestiti o razpoložljivih količinah. Kršenje politike poštene uporabe se zgodi v primeru, ko uporabnik v štirih zaporednih mesecih več storitev opravi v tujem kot v domačem omrežju. Operater mu v takšnem primeru lahko zaračuna poseben pribitek, katerega cena pa je v primerjavi z gostovanje v neEU omrežjih pravzaprav smešno nizka.

Še to: evrotarifa, torej regulacija storitev mobilne telefonije v EU, ne velja v ladijskih in letalskih mobilnih omrežjih. Pred izplutjem oziroma pred poletom zato izključite prenos podatkov.

Previdno z opcijami 

Operaterji za gostovanje v tujini ponujajo različne opcije z zakupljenimi količinami minut klicev, sporočil in/ali prenosa podatkov. V Evropski uniji tovrstnih opcij praktično ne boste rabili, tudi prenos podatkov ni tako drag, da bi ga morali plačevati vnaprej, navsezadnje imate veliko količin že vključenih. Za potovanja izven EU se zdijo nekatere opcije morda primerne, a vseeno svetujemo previdnost. Razmisliti je treba, ali boste res porabili vse v opcijo vključene količine, plačali boste namreč tudi za neporabljene. Druga past se skriva v dejstvu, da so opcije običajno vezane na zgolj enega operaterja v državi, kar seveda nujno pomeni, da morate ob vstopu ročno izbrati njegovo omrežje. Med uporabo spremljajte preostale količine, saj boste po njihovi porabi morali plačati običajno ceno.

Nakup kartice SIM v tujini

Številne države gostujočim uporabnikom omogočajo nakup predplačniških kartic SIM, ki naj bi omogočale uporabo telefona brez neprijetnih stroškovnih presenečenj. Takšna rešitev je lahko ugodna predvsem za prenos podatkov, medtem ko boste za klicanje s takšne kartice še vedno odšteli veliko denarja (morda celo več, kot bi ga ob uporabi svoje kartice). Pred nakupom se zato prepričajte o vključenih količinah in ostalih podrobnostih. Omenimo še, da nekateri telefoni omogočajo uporabo dveh kartic SIM istočasno, v tem primeru dobro preverite nastavitve in izključite prenos podatkov pri svoji kartici. Kdor možnosti dveh kartic SIM nima, na svojo telefonsko številko seveda ne bo dosegljiv.

Več informacij na tej aktivni POVEZAVI./LN/ZPS/Foto: arhiv LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s