Danes dan združitve prekmurskih Slovencev s slovenskim ozemljem

Prekmurje, 17. avgust 2022 – Danes, 17. avgusta, je državni praznik s katerim obeležujemo  združitev prekmurskih Slovencev s slovenskim ozemljem, uradno pa se imenuje »združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom«.

Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom po prvi svetovni vojni ali Priključitev Prekmurja matičnemu narodu je slovenski praznik, ki ga praznujemo na 17. avgust, dan, ko je Prekmurje po določilih Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, s tem pa so bili prekmurski Slovenci po stoletjih madžarske oblasti znova združeni z matičnim narodom in slovenskim ozemljem.

Kot je znano, je po koncu prve svetovne vojne Prekmurje 12. avgusta 1919 zasedla jugoslovanska vojska in na današnji dan na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast predala civilnemu upravitelju.

In še zanimiv prispevek – diplomsko dela Jožeta Krajnca, ki je priključitev Prekmurcev h kraljevini SHS predstavil v luči izbranih časnikov.

Prekmurje je nižinska pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije, ob meji z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobila ime. Pokrajina je večinoma v kmetijski rabi poljedelska, večji mesti pa sta Murska Sobota in Lendava. 

Po Zakonu o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji je državni praznik, ki imenuje »združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom« državni praznik, ne pa tudi dela prost dan. Uveden je bil leta 2006, od leta 2009 se uradna državna proslava prireja vsakih pet let./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s