Povprečna plača nominalno višja, realno pa nižja od plače za maj

V primerjavi s plačo za maj je bila povprečna bruto plača v Sloveniji za junij nominalno višja za 0,9 %, realno pa nižja za 1,8 %. Najvišja je bila v finančnih in zavarovalniških dejavnostih poroša Statistični urad Republike Slovenije.

Bruto: 2.007,64 EUR, neto: 1.307,61 EUR – Povprečna bruto plača za junij 2022 je znašala 2.007,64 EUR. Od plače za prejšnji mesec je bila nominalno višja za 0,9 %, realno pa nižja za 1,8 %. Povprečna neto plača je znašala 1.307,61 EUR in je bila od plače za prejšnji mesec nominalno višja za 0,8 %, realno pa nižja za 1,9 %.

Povprečna mesečna plača za 1. polletje 2022 je bila nominalno podobna plači za 1. polletje 2021 (v bruto znesku je bila nižja za 0,2 %, v neto znesku pa višja za 0,8 %), realno pa je bila nižja, in sicer v bruto znesku za 7,0 % oz. v neto znesku za 6,1 %.

Plača na mesečni ravni nominalno višja v obeh sektorjih, na polletni ravni pa le v zasebnem sektorju – Povprečna bruto plača je bila v obeh sektorjih (javnem in zasebnem) nominalno višja (za 0,9 %), realno pa nižja (za 1,8 %) od plače za maj. V institucionalnem sektorju država, ki je del javnega sektorja, je bila nominalno višja za 2,5 %, realno pa nižja za 0,2 %.

V primerjavi s plačo za prvih šest mesecev prejšnjega leta pa se je povprečna mesečna bruto plača za 1. letošnje polletje v zasebnem sektorju nominalno zvišala za 5,7 % (oz. realno znižala za 1,5 %), medtem ko se je v javnem sektorju nominalno znižala za 8,6 % (oz. realno za 14,8 %). V institucionalnem sektorju država je bila nominalno nižja za 11,6 % (oz. realno za 17,6 %). Na omenjeno gibanje plače so vplivali predvsem ukrepi, povezani z epidemijo covida-19, ki so veljali v 1. polletju 2021.

Najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih – V primerjavi s plačo za maj se je povprečna bruto plača nominalno najbolj zvišala v dejavnosti rudarstvo (za 8,2 %), najbolj znižala pa v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 10,2 %; predvsem zaradi nižjih izrednih izplačil). Realno je bila bruto plača višja od plače za maj le v dejavnosti rudarstvo (za 5,4 %), dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti (za 5,2 %) ter v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 0,7 %).

Povprečna bruto plača je bila najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, znašala je 2.932,32 EUR./Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s