Kazalnik zaupanja potrošnikov na mesečni ravni v Sloveniji nespremenjen

Ljubljana, 25. avgust 2022 – Kot ugotavlja statistična analiza Statističnega urada RS se zaupanje potrošnikov avgusta 2022 v primerjavi z mesecem prej ni spremenilo, se pa je poslabšalo na letni ravni.

Zaupanje potrošnikov enako kot prejšnji mesec

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je v primerjavi z julijem ostala na isti ravni, od dolgoletnega povprečja pa je bila za 17 odstotnih točk nižja.

Med kazalniki, ki ga sestavljajo, sta se izboljšala pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 5 odstotnih točk) in glede gospodarskega stanja (za 4 odstotne točke). Kazalnik zaupanja potrošnikov sta izravnala kazalnika pričakovanje glede večjih nakupov in trenutno finančno stanje v gospodinjstvu (oba sta upadla za 3 odstotne točke).

Poslabšanje na letni ravni

V primerjavi s prejšnjim avgustom pa se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov za 19 odstotnih točk znižala. Prav tako je bila nižja od povprečja preteklega leta, in sicer za 17 odstotnih točk.

Vse štiri komponente, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov, so se na letni ravni poslabšale: pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 25 odstotnih točk, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 22 odstotnih točk, trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 17 odstotnih točk in pričakovanje glede večjih nakupov za 11 odstotnih točk./Vir: SURS/LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s