V primerjavi s plačo za junij sta bili povprečna bruto in neto plača za julij nižji

Ljubljana, 23. september 2022 – Kot kaže analiza SURS sta v primerjavi s plačo za junij bili povprečna bruto in neto plača za julij nižji, in sicer nominalno za 0,3 %, realno pa za 1,3 %.

Povprečna plača za julij 2022 je znašala 2.002,27 EUR bruto oz. 1.304,01 EUR neto. Od plače za prejšnji mesec je bila nižja, nominalno za 0,3 %, realno pa za 1,3 %. V primerjavi s plačo za isti mesec prejšnjega leta je bila nominalno višja (v bruto znesku za 3,2 % oz. v neto znesku za 4,3 %), realno pa nižja (v bruto znesku za 7,0 % oz. v neto znesku za 6,0 %).

Plača realno nižja v obeh sektorjih, zasebnem in javnem

V primerjavi s plačo za junij je bila povprečna bruto plača v javnem sektorju nominalno višja za 0,5 % (v institucionalnem sektorju država se je zvišala za 0,9 %), v zasebnem sektorju pa se je znižala za 0,7 %. Realno je bila bruto plača nižja od plače za junij v obeh sektorjih – v javnem za 0,5 % (v institucionalnem sektorju država za 0,1 %), v zasebnem pa za 1,7 %.

Najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih

V primerjavi s plačo za junij se je povprečna bruto plača najbolj zvišala v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (nominalno za 3,4 % oz. realno za 2,4 %), najbolj znižala pa v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (nominalno za 5,1 % oz. realno za 6,0 %).

Povprečna bruto plača je bila najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, znašala je 2.862,05 EUR./Vir: SURS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s