Boštjančič zahteva rebalans zaradi Janševih bonbonier

Ljubljana, 25. septembra 2022 – Finančni minister Klemen Boštjančič je včeraj odboru DZ za finance poslal v obravnavo in potrditev predlog rebalansa državnega proračuna, ki ga povečuje na strani porabe za 600 milijonov evrov. 

Po novem naj bi letošnji proračunski odhodki, kot načrtuje Boštjančičeva ekipa, se razume v soglasju z Golobom, znašal 14,6 milijarde evrov, prihodkov naj bi se v proračunu nabralo za 12,5 milijarde evrov. Torej bi primanjkljaj državne blagajne znašal kar 2,1 milijarde evrov.

Boštjančič je za potrebno spremembo rebalansa obtožil prejšnjo vlado, ki naj bi po njegovi trditvi pred predajo oblasti sprejela še vrsto dodatnih obveznosti brez pokritja. Boštjančič je poudaril, da naj bi Janševa vlada pred volitvami delila (no šlo naj bi za podpore ljudem in gospodarstvu p. p.) vrsto volilnih »bonbonier« v obliki dodatkov.

Omenil je zadnji interventni zakon za blažitev posledic covida-19, podaljšanje turističnih bonov in tudi novelo zakona o dohodnini ter zaposlovanje tik pred volitvami.

Kdaj se bodo oglasili tisti, ki so bili deležni vsebin Janševih »bonbonier« še ni znano. Znano pa je, da se je že oglasil fiskalni svet, ki se mu zdijo vladni načrti nerealistični. Menijo namreč, da bo primanjkljaj manjši, kar pa ob teh Boštjančičevih »dodatkih« proračunu pomeni tudi tveganje za prekomerno porabo v prihodnjih letih.

Ljubljana, DZ. Novi minister za finance Klemen Bostjancic. Arhiv Tamino Petelinsek/STA

Kot vse kaže, opozorila fiskalnega sveta, finančni genij, zdaj finančni minister Klemen Boštjančič ne bo upošteval, ker kot pravi, on že ve, zakaj je treba državno blagajno nekoliko napolniti. Se ve, zaradi Janše in njegovih »bonbonier«.

Zakaj menimo, da je finančni minister Klemen Boštjančič finančni “genij”? Zato, ker je tako razumeti njegovo ministrsko predstavitev./LN/Foto: Vir: GOV.SI/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s