Danes minevata 102 leti, od kar so se živeči Slovenci na južno Koroškem odločili za priključitev k Avstriji in ne SHS

Celovec, 10. oktober 2022 – Na današnji dan 10. oktobra, leta 1920 je bil na Koroškem izveden plebiscit, na katerem so se živeči prebivalci – Slovenci – odločali za priključitev južne Koroške k Avstriji.

Od 39.291 upravičencev se jih je plebiscita udeležilo kar 37.636. Oddanih pa je bilo 37.304 veljavnih glasov, od tega za Republiko Avstrijo 59,04 odstotka, za Kraljevino SHS pa 40,96 odstotka. Z izidom glasovanja je bila določena tudi meja med državama.

Na rezultat so vplivali že določena ponemčenost dela koroških Slovencev, izguba vrednosti denarja zaradi prehoda na drugo denarno valuto, prevladujoča srbska kultura v Jugoslaviji ter tudi obnašanje srbske vojske na Koroškem.

Ta dan določa tudi brutalen začetek zatiranja slovenskosti avstrijske Koroške,  ko so nemški nacionalisti praktično takoj po plebiscitu poteptali vse svoje obljube in začeli napadati slovenske ustanove in ljudi po Koroškem. Tedanje veliko-nemško in nemškutarske akterje po Koroškem odkrito častijo še danes.

Upanje pa dajejo nekateri Koroški politiki, med njimi tudi koroški deželni glavar Peter Kaiser,  ki je ravno danes dajal izjavo na temo plebiscita v Celovcu televiziji Kärnten.tv in se na koncu intervjuja poslovil z Danke/Hvala./Pripravil: Marko Lavrenčič/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s