Javnemu sektorju v naslednjih šestih mesecih dvig plač za 8,5 odstotka

Ljubljana, 12. september 2022 – Javnemu sektorju v naslednjih šestih mesecih dvig plač za 8,5 odstotka, kar bo državno blagajno stalo 611 milijonov evrov. Gre za dogovor, ki naj bi ga podpisala vlada s sindikati javnega sektorja, s čimer vlada želi povedati, da se zna “usklajevati” (beri ponižno prilagoditi volilnemu telesu), in sicer za denar, ki ga bo moral v državni blagajni nadomestiti realni sektor.

Tako bodo delavci javnega sektorja, teh preko 180 tisoč, v skladu z dogovorom z vlado, že novembra svoje denarnice napolnili s 4,5 odstotkov višjimi plačami.

Kot dogovorjeno, za umeritev javnega sektorja, bo vlada javnemu sektorju zvišala plače še enkrat, in sicer s 1. aprilom (ni prvoaprilska šala), ker bodo takrat vsem dvignili plače za en plačilni razred, kar zagotavlja v naslovu omenjenih 8,5 odstotka zvišanja plač v šestih mesecih. No, pa to še ni vse! Javni sektor bo deležen višjega regresa za prehrano in poračuna regresa za letni dopust, to pa bo veljalo za delovna mesta do vključno 50. plačilnega razreda (3.009,28 bruto).

Hkrati z dogovorom, ki so ga vlada in sindikati parafirali že 29. septembra, bodo podpisali tudi anekse h kolektivnim pogodbam, ob krovni kolektivni pogodbi za javni sektor še h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. Z njimi bodo namreč deloma izvedli vsebine iz dogovora.

Za tiste dele javnega sektorja, kjer se delovna mesta v plačne razrede uvrščajo z uredbo, in ne kolektivno pogodbo, kot denimo za javne agencije, sklade, zavode, vojsko, pa so potrebne ustrezne spremembe uredb.

Res je, da je za uresničitev dogovorjenega potrebna sprememba zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki naj bi bila že danes poslana v vladno obravnavo. Zakonsko besedilo sicer ostaja deloma neusklajeno, saj vlada in sindikati javnega sektorja ostajajo na nasprotnih bregovih glede odprave plačnega stropa (omejitve najvišjih plačnih razredov – ta je zdaj določen s 65. razredom ).

  • No, in še izračun (za preglednejši vpogled), koliko denarja bo mesečno povprečno (seveda ne bo izplačevano v povprečju, ampak v % po plačnih razredih – tej je 65) šlo iz državne blagajne po podpisanem “mirovnem političnem sporazumu” med vlado in sindikati javnega sektorja. 611 milijonov smo razdelili na 180 tisoč delavcev javnega sektorja, kar bi znašalo 3.394 evrov za posameznega delavca letno, oz. 283 evrov mesečno. Upati, da se tega zavedajo tudi delavci realnega sektorja, ko se bodo pogajali s svojimi delodajalci.

No, naj bo tako ali drugače, kot vse kaže, javni sektor pri tej vladi zna unovčiti število svojih glasov, ki ji jih je zagotovil ob zadnjih volitvah. Torej dokazuje, da gre za usposobljenega pogajalca.

Vlada in sindikati javnega sektorja pa so danes, 13. oktobra, že podpisali dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. Dogovor zaposlenim v javnem sektorju, kot že zapisano, prinaša dvig plač, višje nadomestilo za malico, za tiste na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda, pa še poračun regresa za letni dopust.

Kar pa seveda ne velja za upokojence, ki so svoje glasove, vsaj tako vse kaže, vrgli v prazno brezno, kjer se ve, če so tam, kakšne učinke dajejo./J.T./Fotografiji: arhiv LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s