OZS ponovno pozvala k izvzemu sprememb obdavčitve normirancev iz novele Zakona o dohodnini, kar naj bi danes sprejel DZ

Ljubljana, 17. november 2022 – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je poslance DZ RS včeraj ponovno pozvala, naj ne sprejmejo predloga sprememb obdavčitve normirancev v noveli Zakona o dohodnini, ki jim ga vlada pošilja v potrditev. O spremembah bodo namreč odločali poslanci DZ na današnji plenarni seji. OZS ocenjuje, da bi predlagane spremembe obdavčitve normirancev prizadele zlasti izumirajoče obrtne poklice, povečalo se bo delo na črno, država pa bo posledično pobrala manj davkov.

Iz OZS sporočajo, da se strinjajo, da je potrebno sistem normirancev prenoviti, pa vendar se je prenove potrebno lotiti preudarno, z analizami in preučitvijo učinkov sprememb tako na davčne zavezance kot tudi davčno blagajno. Predvsem pa je potrebno zavezancem omogočiti, da se s spremembo davčne zakonodaje pravočasno seznanijo in se nanjo ustrezno pripravijo.

Pri OZS ocenjujejo, da bomo s predlaganimi spremembami sistema normirancev dodatno ogrozili izumirajoče obrtne poklice (čevljarji, šivilje, rokodelci itd.), ki ugotavljajo davčno osnovo na osnovi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, predvsem zaradi administrativnih poenostavitev. Predlagan sistem obdavčitve normirancev je po oceni OZS tudi napačno zastavljen, saj obdavčitve podjetnika ni moč primerjati z obdavčitvijo plače zaposlenega. Samostojni podjetniki namreč niso upravičeni do pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja in se tudi ne vštevajo v davčno osnovo zavezanca (regres, poslovna uspešnost, odpravnina, potni stroški, malica, pravica do nadomestila v času prvih dvajset dni bolniške itd.).

Ministrstvo za finance vseskozi poudarja, da se bo v prihodnjem letu lotilo celovite prenove davčnega sistema. Zato ne razumemo, zakaj je potrebno s tako pomembno zadevo hiteti in davčne zavezance, nenazadnje pa tudi finančno upravo, s prenagljenimi odločitvami spravljati v neugoden položaj.

Mi pa dodajmo! Ali bodo poslanci dojeli poziv Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije bo znano danes, je pa res, da je težko zaustaviti vladni buldožer, ki ruši vse, kar je bilo predvideno in sprejeto v času prejšnje vlade./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s