Eksperimentalna statistika: Delo in življenjski pogoji, oktober 2022

Ljubljana, 14. december 2022 – Kot kaže eksperimentalna statistika SURS – Delo in življenjski pogoji, oktober 2022 je v Sloveniji najmanj en dan v tednu delala od doma približno desetina zaposlenih; to je bilo enako kot oktobra lani. Za 10 odstotnih točk pa se je povečal delež prebivalcev, ki so zaradi priporočil v zvezi s covidom-19 omejevali druženje v živo.

Oblike dela zaposlenih razporejene približno enako kot mesec prej

Večina zaposlenih (80 %) je oktobra vse dni v tednu delala na lokaciji delovnega mesta, 2 % sta delo opravljala od doma, 8 % zaposlenih pa delno od doma in delno na lokaciji delodajalca. Z dela je bila odsotna desetina zaposlenih.

Delo od doma bolj razširjeno med zaposlenimi iz zahodne Slovenije

Najmanj en dan v tednu je delalo od doma 11 % zaposlenih; to je bilo enako kot prejšnji oktober. Delo od doma je bilo bolj razširjeno med zaposlenimi ženskami – med njimi je bilo takih 12 %, med zaposlenimi moškimi pa 10 %. Od doma so v večji meri delali zaposleni, ki prebivajo v zahodni Sloveniji – najmanj en dan v tednu jih je tako delalo 16 %. Pri zaposlenih iz vzhodne Slovenije je bilo takih 6 %.

Od doma so v večji meri delali bolj izobraženi. Med zaposlenimi s terciarno izobrazbo jih je 17 % delalo od doma najmanj en dan v tednu, medtem ko je bilo med nižje izobraženimi takih 7 %.

Druženje v živo omejevalo več prebivalcev

V primerjavi s prejšnjim mesecem se je oktobra za 10 odstotnih točk povečal delež prebivalcev, ki so zaradi priporočil v zvezi s covidom-19 omejevali svoje druženje v živo. Tako je ravnala polovica prebivalcev, kar je bilo enako kot pred enim letom.

Največjo spremembo pri omejevanju druženja v živo smo zaznali v srednji starostni skupini (35–54 let); za tako ravnanje se je odločilo 53 % prebivalcev ali za 19 odstotnih točk več kot mesec prej./Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s