Balkanski tajkun Todorić na kolenih

Hrvaški sabor je danes sprejel zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško, s katerim nameravajo preprečiti krizo hrvaškega gospodarskega in socialnega sistema, ki bi jo povzročil morebiten propad Agrokorja.

Zakon se bo lahko uporabil za podjetja z vsaj 5000 zaposlenimi in najmanj 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne morejo izpolniti. Če bi takšno podjetje zahtevalo pomoč države, bi vlada predlagala izrednega pooblaščenca, katerega naloga bi bila zagotoviti redno poslovanje družbe, omogočiti svežo likvidnost ter začeti postopke prestrukturiranja.

Pred glasovanjem o sprejemu zakona so sprejeli dopolnila, ki jih je danes predlagala vladajoča HDZ. Ta med drugim določajo, da bodo banke, ki kreditirajo sistemsko pomembno podjetje, na vrsti za poplačilo terjatev takoj za delavci, ki so tudi edini, ki lahko sprožijo izvršbo, medtem ko dobavitelji, ki ne morejo izterjati svojega denarja, lahko prevzamejo ustrezen lastniški delež v podjetjih skupine.

Kriterije za sistemsko pomembno podjetje na Hrvaškem izpolnjuje deset podjetij, ki skupaj zaposlujejo več kot enajst odstotkov vseh delavcev na Hrvaškem in imajo 34,6-odstoten delež v hrvaškem bruto domačem proizvodu. Največji med njimi je Agrokor, ki zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji.

Vidite, tako Hrvaška rešuje svoje tajkune. Tak pristop je mogoč le na Balkanu, no ja, kje pa je Hrvaška?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s