Danes je – dan samostojnosti in enotnosti, a z vprašaji…

Glasovnica plebiscit 23121990 ali naj R Slovenija postane samostojna država

V spomin na poenotenje slovenskega naroda na plebiscitu o samostojni Sloveniji leta 1990 danes, 26. decembra, zaznamujemo in “praznujemo” državni praznik – dan samostojnosti in enotnosti.

Kot je znano je 23. decembra 1990 potekal plebiscit, na katerem so volivci z DA ali NE odgovorili na vprašanje “Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” Izidi plebiscita so bili uradno razglašeni tri dni pozneje, in sicer 26. decembra.

plebisicit_23121990_razglasitev_26121990

Na plebiscitu, 23. decembra 1990, je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Najprej se je praznik imenoval dan samostojnosti, potem pa ga je državni zbor leta 2005 s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili še z “in enotnosti”. S spremembo imena naj bi poudarili izraženo enotnost državljanov, ki so se na plebiscitu odločili za samostojno Slovenijo.

Dr. Miro Cerar, predsednik slovenske vlade

Letošnji slavnostni govornik je bil premier Miro Cerar, ki na osrednji proslavi, ta se je odvijala že minuli petek, 22. decembra, kot kaže se je kot vedno politikom mudilo nekam  (beri na dopust),  poudaril, da v mednarodnih povezovanjih ne smemo nikoli pozabiti ali zanemariti priborjene samostojnosti.

Cerar je še dodal, da s plebiscitom izkazana enotnost in posledično priborjena samostojnost ostajata naši skupni, temeljni vrednoti in ob tem poudaril, da verjame, da si moramo ob sleherni resnejši preizkušnji močno prizadevati za tako prepričljivo enotnost izrazimo takrat (23. decembra 1990).

Dan samostojnosti in enotnosti je zaznamoval tudi državni zbor s slavnostno sejo istega dene (22. decembra). Predsednik državnega zbora Milan Brglez pa je ob tem poudaril, da ta praznik za Slovence nosi sporočilo vizije, verjetja, odločenosti in enotnosti. Prav enotnost je vodila k “samostojni državi in oblikovanju podlag za novo, demokratično državno ureditev”. “26. december je in bo za vedno vtisnjen v zavest naroda,” je še poudaril Brglez.

Ali gre res za samostojno Slovenijo po 27 letih samostojnosti (in enotnosti) presodite sami.

Po našem mnenju žal ni tako! Namreč, ko so državljani 23. decembra 1990, s tako prepričljivo večini obkrožili “DA”, niso mogli vedeti naslednjega, da bodo, ko bomo postali samostojni in »enotni«, nekdanji in novodobni politiki vodili samostojno državo tako, da jo bodo lahko njihovi ritolizniki tako pokradli, kot so jo.

IMG_1412

Državljani prav tako niso mogli vedeti, da se bodo sprejemali zakoni, ki bodo v korist peščice; državljani niso mogli vedeti tudi, da njihov “DA” omogočal, da sodstvo sodilo v njihovem imenu, a kot se mu zahoče, in niso mogli vedeti tega, da bodo v nastajajočem kapitalizmu ter t. i. demokraciji v svoji samostojni državi postali hlapci novodobnih gospodarjev in lastnih birokratov.

sodniško kladivo

Edino, kar je ostalo navadnim državljanom za njihov veliki “DA”, je zadoščenje, da živijo v lastni državi in ne v balkanski asociaciji. To pa je edina velika pridobitev, da velja praznovati 26. december kot dan samostojnosti in enotnosti.

klošar

 

Vsem, ki danes ne delate, ker to delovanje države ne zahteva, želimo prijazno praznovanje državnega praznika “DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI”, ob prej omenjenih vprašajih…

zastava Slovenije

Pa tudi tistim, ki morajo delati, ker so jim tako naročili novodobni gospodarji, ki so jih ustvarili tisti, ki so 23. decembra 1990 oddali svoj glas »DA« na plebiscitu o samostojni Sloveniji./pripravil: Janez Temlin/

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s