Velenjski župan predsedniku države predstavil težave glede priseljencev

Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je danes na pogovor sprejel velenjskega župana Bojana Kontiča, ki je konec februarja predsednike republike, vlade, DZ in DS v pismu opozoril na hitro naraščajoče število priseljencev v Sloveniji. Kot so sporočili iz predsednikovega urada, sta se strinjala, da omenjena problematika zasluži ustrezen razmislek.

Bojan Kontič_župan Velenja

Kontič je v pismu pozval k vzpostavitvi celostnega in medresorsko usklajenega pristopa ter sistemskih rešitev na ravni države in pripravi zakonodajnih podlag na tem področju.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v uradu predsednika republike, je Kontič v pismu “opozoril na izzive, s katerimi se v občini soočajo v prizadevanjih za uspešno vključevanje priseljencev in tujcev v novo kulturno in socialno okolje”. Poudaril je, da si prizadevajo uravnoteženo in celostno razvijati vsa podporna področja, s katerimi predvsem ranljivim skupinam prebivalcev omogočajo vključitev v vsakodnevno življenje. Največja težava pri tem so jezikovne pregrade, ki v preteklosti niso predstavljale tako velikih ovir, so zapisali v uradu.

Velenjski župan je prepričan, da bo za razvijanje nadaljnjega uspešnega sobivanja vseh prebivalcev treba poiskati ustrezne rešitve s celostnim in usklajenim pristopom na ravni države. Predsednik republike se je seznanil z razmerami in opozorili. “Z gostom sta se strinjala, da omenjena problematika zasluži ustrezen razmislek, in se dogovorila, da bo župan predsednika republike tudi v prihodnje seznanjal z odzivi in dogovori s pristojnimi institucijami na tem področju,” so še sporočili po pogovoru.

Kontič je sicer v pismu navedel, da Velenje ni edino mesto s takšnimi izkušnjami, saj se s podobnimi težavami soočajo v večini slovenskih mest in večjih krajev. Reševanja te problematike pa “nikakor ne moremo več prepuščati naključjem ter znanju, sposobnostim, empatiji, pripravljenosti in iznajdljivosti posameznikov in ustanov”, je v pismu predsednikom še zapisal velenjski župan./LN

Velenje

Leave a Reply