Slovenska naravna zdravilišča so leto 2018 zaključila optimistično

Slovenska zdravilišča

Slovenska naravna zdravilišča so leto 2018 zaključila optimistično in z boljšim finančnim izkupičkom, ob tem pa dosegla nadpovprečno zasedenost preko celega leta. Kot so zapisali v predstavitvi lanskih dosežkov in poslovnih namenov v letu 2019 njihov cilj ni podiranje rekordov, temveč kvaliteta.
V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč so zbrali in obdelali statistične podatke za leto 2018 in preverili uspešnost poslovanja. O ocenah leta in pričakovanjih za leto 2019 so pridobili tudi številne izjave njihovih članov.
Uspešnost leta 2018 lahko strnemo v nekaj ugotovitev, ki so jih pripravili v svojem sporočilu za javnost. Statistično gledano so zbrani podatki primerljivi s podatki iz leta 2017, saj jih vodijo ločeno, med letom metodologije niso spreminjali (tako kot Statistični urad) in veljajo za celo leto.

Po tako zbranih podatkih so v letu 2018 zabeležili za malenkost boljši rezultat kot leto prej (2017), in sicer so v slovenskih naravnih zdraviliščih gostili skupaj 841.612 gostov, ki so ustvarili 3,198.992 prenočitev, kar je za 0,2 odstotka več kot leto poprej. Pri tem se je število tujih prenočitev povečalo za 0,5 odstotka, ob popolnoma enakem številu domačih prenočitev pa je delež tujih gostov in prenočitev prvič presegel domače, tako da je ta sedaj 50,4 % tujih in 49,6 % domačih prenočitev.
Mnoge družbe so sicer zavezane poročanju svojim lastnikom in nadzornikom ter objavi na borzi, zato bodo dokončni finančni rezultati znani šele v aprilu, vseeno pa razveseljujejo podatki o povečanju prihodkov, o katerih poročajo iz nekaterih družb, kar je nedvomno glavni cilj vsakega uspešno zastavljenega poslovnega načrta in tudi sledi glavni strateški usmeritvi slovenskega turizma. Ob tem je potrebno poudariti, da ob obstoječih kapacitetah ni več veliko možnosti za povečanje števila prenočitev, saj so nekatere nastanitvene zmogljivosti zasedene že kar 80 % na letni osnovi, večina term pa je preko vikendov skozi celo leto skoraj polno zasedenih.
Številne investicije so prispevale tudi k dvigu kakovosti in so namenjene predvsem izboljšanju ponudbe za nepozabna doživetja, razvajanja in dobro počutje s pomočjo edinstvenih termalnih voda, morske klime in drugih naravnih zdravilnih dejavnikov, ki so osnova naše ponudbe. In ravno investicije so edina prava možnost, da produkt dvignejo na še višjo raven, s tem pa lahko upravičijo tudi pričakovanja o še boljših finančnih rezultatih tudi v letu 2019. Kot pravijo bo na koncu uspeh tudi, če ne bodo presegali statističnega števila prihodov in prenočitev, temveč se bodo gostje k njim vračali predvsem zaradi zadovoljstva s ponudbo.

In zdaj pregled izjav posameznih zdravilišč o dosežkih v letu 2018 in pričakovanjih za 2019, ki jih je zbrala Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč  g.i.z. – http://www.slovenia-terme.si:

TERME ČATEŽ
Investicije Term Čatež v 2018 Kampiranje je v zadnjem času v velikem porastu. Temu trendu sledimo tudi v Termah Čatež, saj v zadnjih letih naše sodobne nomade razveseljujemo s številnimi novosti in razširjeno ponudbo kompleksa Terme Village:
– nova kamp recepcija s prodajalno (500 m 2 ),
– postajališče za avtodome (15 enot) in tranzitni kamp (40 enot), do katerega se gostje
pripeljejo po novi povezovalni cesti,
– polnilni postaji za električne avtomobile,
– obnovitev indijanskih šotorov.
Izmed pomembnejših lanskih investicij na poletni Termalni rivieri bi izpostavili kompletno prenovo olimpijskega bazena in obnovo strehe ter razširitev Snack bara, ki je pridobil velike senčne površine in sodobno teraso z razgledom na Termalno riviero.
V tropsko in mediteransko podobo smo osvežili tudi zimsko Termalno riviero.
Pred poletjem smo prenovili sobe Hotela Čatež*** in pred iztekom leta tudi hotelsko
restavracijo.
Dodatno je predvidena tudi prenova apartmajev v Marini Portorož ter sob v Aquapark
Hotelu Žusterna.
Terme Čatež so tudi vsako leto bolj športno obarvana destinacija. Zaradi velikega
povpraševanja nogometnih ekip smo pričeli z gradnjo dodatnega nogometnega igrišča. Poleg referenc v kakovosti storitev in izvedbi, privabljamo športnike vseh vetrov z lastnim Športnim centrom, terenom za košarko in malim nogometom, popolnoma obnovljenimi zunanjimi tenis igrišči, atraktivnim igriščem za odbojko ali rokomet na mivki.

TERME DOBRNA
Terme Dobrna smo v letu 2018 vlagali predvsem v ukrepe za dvig zadovoljstva in udobja
gostov, izobraževanje kadra ter obnovo in osvežitev Hotela Park, s katero smo tudi pridobili dodatno, četrto zvezdico za omenjeni hotel.
V letu 2019 načrtujemo v Termah Dobrna razvoj in investicije v veliko večjem obsegu, kot v primerjalnem letu 2018. Kot ena izmed najstarejših delujočih zdraviliških destinacij Slovenije, želimo obuditi pri naših obiskovalcih zavedanje bogatega zgodovinskega ozadja term in s tem občutek drugačnosti od klasičnih namestitvenih kapacitet. S tem namenom se bodo v letu 2019 prenavljali obstoječi objekti kulturne dediščine, ki pomenijo pridobitev namestitvenih kapacitet višjega standarda, z dodano vrednostjo zdravega načina bivanja, oddiha v osrčju neokrnjene narave, bližine 200-letnega zdraviliškega parka ter sprostitve in bivanja na povsem drugačni ravni.

Na področju zdravstvene rehabilitacije bomo v Termah Dobrna namenili investicijska sredstva tudi v širitev medicinskih kapacitet, specializiranih zdravstvenih programov s
pridobitvijo novih medicinskih aparatur, ki bodo poleg uporabe naših priznanih zdravilnih dejavnikov, zagotavljale rehabilitacijo pacientov na še višjem nivoju.

TERME KRKA 
O letu 2018 – Rezultate poslovanja za preteklo leto bomo objavili v marcu, v tem hipu pa lahko podamo oceno – leto 2018 bo za vse poslovne enote Term Krka uspešno leto. Rast smo skozi leto beležili v vseh treh zdraviliških enotah Term, največjo pa so dosegle Terme Dolenjske Toplice.
Od januarja do septembra 2018 je skupna prodaja zdraviliško-turističnih storitev znašala
28,8 milijona EUR, kar je 4 % več kot v primerljivem obdobju leta 2017.
V hotelih Term Krka na Dolenjskem in v obmorskem centru Talaso Strunjan smo v tem času dosegli približno toliko nočitev kot v prvih devetih mesecih 2017. Število ustvarjenih domačih nočitev se je povečalo za 2 %, delež nočitev tujih gostov pa je ostal tolikšen kot v 2017 – na eni tretjini. Med tujimi gosti beležimo povečanje števila gostov z nekaterih ključnih trgov (Srbija in druge države nekdanje Jugoslavije) in z drugih izbranih trgov (npr. Francija, Izrael, Švica, Nizozemska).
Zasedenost namestitvenih kapacitet Term Krka je bila v prvih devetih mesecih 2018 73-
odstotna, na približno enakem nivoju kot leto poprej. Med poslovnimi enotami je imel
največjo, skoraj 82-odstotno zasedenost Talaso Strunjan, sledile so mu Terme Dolenjske
Toplice z 80-odstotno in Terme Šmarješke Toplice z 71-odstotno zasedenostjo.
Vlaganja – Vizija razvoja Term Krka je usmerjena v storitve za krepitev zdravja naših gostov in turizem dobrega počutja. V letu 2018 smo za obnovo, posodobitev, razvoj in obogatitev ponudbe namenili približno 2,5 milijona evrov.
V Termah Dolenjske Toplice smo opravili večino del za postavitev novega zunanjega
termalnega bazena, v Termah Šmarješke Toplice smo izvedli rekonstrukcijo klimatskih
sistemov, v obmorskem centru Talaso Strunjan smo obnovili apartmaje in zgradili bazen v hotelu Laguna, na plaži smo prenovili in odprli restavracijo Pinija.
Vseskozi pa vlagamo tudi v izobraževanje in trening zaposlenih, ki izvajajo storitve, in
bogatimo vsebinski del ponudbe. Tudi v prihodnje bomo utrjevali položaj, ki ga imamo na področju medicinske rehabilitacije, pa tudi na področju preventivnih programov, sprostitve, aktivnega oddiha z raznimi doživetji, zelenega turizma in kakovostnih gostinsko-turističnih storitev.
Novo v 2019 – zabavni tobogani v Termah Dolenjske Toplice
Tako v Termah Dolenjske Toplice kot v drugih poslovnih enotah Krkinih term namenjamo veliko pozornosti razvoju in nadgradnji ponudbe – v vsebinskem in infrastrukturnem smislu.

Tako bo tudi v prihodnje – s kakovostnimi storitvami in programi ter individualnim
pristopom, ki ga gostje nadvse cenijo, bomo skrbeli za njihovo dobro počutje, za njihovo
zdravje.
Trenutno v Termah Dolenjske Toplice gradimo nov bazen s tobogani. V termalni bazen
dimenzij 12 x 14 metrov, s 130 cm globine, bodo vodile štiri toboganske cevi različnih oblik in hitrosti – za različna doživetja večjih otrok in otrok po duši.
Prvim kopalcem bodo nove vodne dogodivščine na voljo že konec aprila oz. za prvomajske praznike.
Kompleks s tobogani, katerega investicijska vrednost je približno 850.000 EUR, bo umeščen na dosedanji zelenici za kopališkim barom in nekoliko odmaknjen od osrednjega kopališča.
Na ta način bomo različnim ciljnim skupinam gostov dolenjskih term zagotovili raznolike kopalne izkušnje in udobje, ki si ga želijo in pričakujejo.
Konstrukcija bazena in stopnišča bo lepo urejena – na stopnišče bo nameščena lesena fasada, podobno kot na stavbi Wellness centra Balnea. Zasajenih pa bo tudi nekaj novih dreves.

THERMANA LAŠKO
Leto 2018 se je v Thermani Laško zaključilo kot uspešno. Beležili smo rast tako na domačem (indeks 103) kot tujih trgih (indeks 105). Največjo pozitivno rast nočitev pa smo beležili na balkanskem (Hrvaška, Srbija in Bosna) in germanskem trgu (Avstrija, Nemčija), največji upad pa na italijanskem in ruskem trgu. Ocenjujemo, da so še vedno rezerve pri bivanju med tednom. Ponujamo pa gostom kvalitetno storitev za primerno ceno. Visoka kvaliteta ter zadovoljstvo gosta sta nam na prvem mestu.
Izvedene investicije v letu 2018
V lanskem letu smo investirali predvsem v obnovo in posodobitev opreme, uredili
energetsko sanacijo, zamenjali smo sistem priprave vode termalnih bazenov ter pripravljali projektno dokumentacijo za investicije v prenovo terapevtskega centra, ki sledi v letu 2019.
V sodelovanju z občino in lokalno skupnostjo smo uredili tudi fitnes na prostem.
Načrtovane investicije v letu 2019 – Hotel Zdravilišče Laško
V januarju smo pričeli s celovito prenovo Zdravilišča Laško, s katero bomo v naslednjih letih pridobili sodoben Center za zdravstveno rehabilitacijo. Projekt bo potekal v več fazah. V prvi fazi bomo uredili masažno terapevtski center v pritličju na delu nekdanjih savn. Dobili bomo sodobne prostore za izvajanje masaž, termo oblog, fitnes, manjši terapevtski bazen z dvižnim dnom za izvajanje individualnih terapij ter terapij v manjših skupinah, solno sobo ter prostore za nego obraza in telesa. Prva faza bo predvidoma končana do konca maja 2019.

V drugi fazi bomo obnovili celoten kopališki del ter uredili manjši savna center. V
nadaljevanju tega, predvidoma v letih 2020 in 2021, pa sledi še tretja faza, to je prenova
terapevtskega dela v prvem nadstropju zdravilišča.
V teh dneh je bila Thermana Laško na ARRS vpisana med raziskovalne organizacije. Naloga raziskovalne skupine bo razvoj inovativnih metod zdraviliškega zdravljenja travmatoloških, ortopedskih in nevroloških bolnikov.
V prvi fazi bo razvojno-raziskovalni projekt usmerjen na področje rehabilitacije po poškodbi kolka – kombinacije hidro in kineziterapije, s pristopom k čim zgodnejši rehabilitaciji, s katerim bi dosegli hitrejšo in kakovostnejšo mobilizacijo poškodovancev, hitrejši in krajši čas rehabilitacije do čim boljše povrnitve k predpoškodbenim aktivnostim (ekonomski učinki za ZZZS in posameznika) in čim manjši pojav zapletov pri populaciji, izpostavljeni tovrstnim poškodbam (geriatrija, nevrološki, internistični, psihiatrični zapleti). Cilj je izboljšati kakovost pacientovega življenja po poškodbi kolka s hkratnim dvigom stopnje konkurenčnosti organizacije in širitvijo družbene blaginje.  V okviru projekta bo opravljena tudi manjša raziskava o učinkovitosti izvajanja rehabilitacije s pomočjo robotike na področju delovne terapije, kjer pripravljajo članek in prispevek za sodelovanje na kongresu. Vodja razvojno raziskovalne skupine je doc. dr. Rakuša z Oddelka za nevrološke bolezni UKC Maribor, v skupini zaenkrat sodelujejo še prof. dr. Čretnik, predstojnik Travmatološkega oddelka UKC Maribor, ter seveda sodelavci Thermane, strokovnjaki s področja medicine in drugih strok.
Novosti s katerimi bomo nagovarjali goste
V hotelu Thermana Park Laško kot del animacije za hotelske in zunanje goste ponujamo
sobo VR doživetij. V njej lahko preizkusijo avtorsko delo ekipe Zgodbarjev, ki so s podporo Thermane Laško osnovali posebno doživetje virtualne resničnosti. Gostje lahko  spoznajo barvit srednji vek, čas mogočnih grofov Celjskih in zgodbo tragične ljubezni Friderika in Veronike. Ideja z naslovom "Spremeni tok zgodovine" je bila nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije na Dnevih slovenskega turizma in predstavlja enega najbolj inovativnih turističnih produktov tega leta, uporabniku pa daje moč, da s svojimi dejanji vpliva na potek zgodovine. Prva preizkušnja, ki ga čaka, je ta, da Friderika reši iz ječe …

SAVA TURIZEM 
V družbi Sava Turizem smo z izkupičkom lanskega leta v naših termah in zdravilišču ter na Bledu zadovoljni. Zabeležili smo rast cen in prihodkov na vseh emitivnih trgih v primerjavi z letom poprej. Dobro poslovanje so zaznamovale naklonjene razmere na trgu, učinkovite prodajno marketinške aktivnosti in odraz investicij v preteklem obdobju. Vsaka naša destinacija je edinstvena v smislu produkta in segmenta gostov. Skladno s tem smo za vsako destinacijo razvijali svojo specifično in razpoznavno ponudbo. Ob konstantnem dvigu kakovosti storitev in ustvarjanju inovativnih produktov z dodano vrednostjo smo gradili globalno prepoznavnost in pozicijo.
Naše destinacije je v letu 2018 obiskalo skoraj 400.000 gostov, kar je nekoliko manj kot v
istem obdobju lanskega leta, kar pa ni vplivalo na rezultate poslovanja, saj so bili ti gostje
pripravljeni odšteti več za svoja počitnikovanja. Od aprila do vključno oktobra beležimo
največ gostov na Bledu, v termalnem delu pa je skoraj enakomerna porazdelitev gostov skozi vse leto. Zabeležili smo rast na segmentu individualnega počitnikovanja, športnega turizma, povečal se je delež gostov, ki prihajajo k nam z motivom kolesarjenja, igranja golfa in preventivnega zdravljenja … Realizirali pa smo tudi večje enkratne dogodke iz tujine.
Prevladujejo turisti iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Češke, Velike Britanije, ZDA, Hrvaške, druge neevropske države … V Sava Hotels & Resorts beležimo 38 % domačih in 62 % tujih gostov, pri čemer je na Bledu to razmerje 96 % tujih in 4 % domačih.
Zanimivosti, ki smo jih opazili v splošnem na področju turizma v letu 2018:
 Gostje si želijo vedno bolj avtentičnih, lokalnih in trajnostnih produktov.
 Value for money je za gosta vedno bolj pomemben.
 Pričakovanja manj zahtevnih gostov so  vsako leto višja, prav tako zahteve in
pričakovanja zahtevnejših gostov, ki nasploh želijo več in so za to pripravljeni tudi
plačati.
 Novi hitro rastoči segment potrošnikov, ki pridobivajo na veljavi in preoblikujejo
načine doživljanja destinacij.
 Zdravje in dobro počutje postajata vedno bolj pomembna pri  nakupnih  odločitvah
turistov -fitnes telesa in duha, regeneracija, polnjenje baterij, zdravo staranje, naravni
anti aging, splošna skrb za zdravje in dobro počutje.
 Tehnološka revolucija vse hitreje spreminja načine delovanja in poslovanja hotelov
ter ostalih deležnikov v turistični dejavnosti.
 Trajnostni aspekt oddiha pridobiva na pomembnosti v očeh gostov.
Investicije v produkte
V Sava Hotels & Resorts zelo pozorno poslušamo potrebe in želje naših gostov in partnerjev ter sledimo trendom na trgu. Spoštujemo lokalno tradicijo in zgodovino. Smo trajnostno naravnani. Naše osnovno poslanstvo je skrb za zdravje in dobro počutje naših gostov. S to vizijo navdušujemo naše goste, ki se z veseljem vračajo k nam. In to je osnova za prenove in nadgradnje naših produktov.
V zadnjih 2 letih smo v družbi Sava Turizem za investicije namenili 26 milijonov EUR, od tega 12 milijonov EUR v 2018. Sredstva za investicije vključujejo stroške vzdrževanja in investicije v nadgradnje produktov.

Investicije 2018 – Prenova kopališča Ajda, Hotel Ajda, Terme 3000 – Moravske Toplice
Popolnoma prenovljeno notranje kopališče Hotela Ajda, katerega novo podobo – tako kot
podobo hotela – zaznamuje ajda, ki v Prekmurju uspeva že več kot 500 let. To prastaro žito krepi vaše dobro počutje in zdravje, njen vpliv boste občutili skozi celotni Hotel Ajda.
Pozitivnim učinkom na vaše telo, um in dušo se pridružuje moravska termo-mineralna voda, ki vas objame in zaziba v svojih poživljajočih učinkih. Kraljica Term 3000 – Moravske Toplice pa je edinstvena črna termo-mineralna voda, ki s svojo toploto in bogato kemično sestavo olajša marsikatero zdravstveno težavo in deluje blagodejno. V savnah vas pričakujejo laconium, nova velika finska savna, infrardeča savna, turška savna in biosavna. Za učinek knajpanja po savnanju poskrbi ledeni vodnjak. Za popolno sprostitev pa bodo poskrbele počivalnice: temnejša za popoln počitek, zunanja za pridobivanje naravnega vitamina D in ajdova za pomiritev. Vabimo vas, da si vzamete čas zase in za svoje najbližje ter pozabite na vsakdanje skrbi.
Dodatne večje družinske hiške v Prekmurski vasi Ajda, Terme 3000 – Moravske Toplice
Predstavljajte si prostrana polja in livade, kjer vas prebudi oglašanje štorkelj in brenčanje čebel ter brbotanje črne termo-mineralne vode. Jutro pozdravite s kavico na terasi pred leseno hiško. Otroci se medtem lovijo med drevesi na bližnjem travniku in že komaj čakajo, da se odpravite v vodni park, ki je le za lučaj oddaljen od hišk. Tako se začne počitniško jutro v novih hiškah v Prekmurski vasi Ajda. Očarljive lesene hiške so navdahnile cimprače, tipične prekmurske hiške, krite s slamo. Nove hiške so krite s trstiko, za razliko od cimprač pa je v njih veliko svetlobe in udobja. Dnevni prostor s teraso v pritličju je kot nalašč za čudovite družinske trenutke. Popoldne lahko v goste povabite še prijatelje in si pripravite prekmurski piknik. Ko se dan umiri, se na terasi priležeta dobra knjiga in kozarček prekmurske kapljice.
Po doživetjih polnem dnevu pa se boste v zgornjem nadstropju zazibali v prijeten spanec na blazinah, polnjenih z ajdovimi luščinami.
Napoved investicij 2019 v družbi Sava Turizem d.d.
V letu 2019 načrtujemo naslednje večje prenove v skupni vrednosti 12 mio EUR:
 Prenova Kavarne Park na Bledu, ki bo odprta spomladi 2019
 Prenova Hotela Park na Bledu, ki bo ugledal luč sveta jeseni 2019
 Dodatne hiške in ureditev okolice Prekmurske vasi Ajda, Terme 3000 – Moravske
Toplice, ki bo končana pred poletno sezono 2019
 Prenova restavracije Ajda, Terme 3000 – Moravske Toplice, predvidena otvoritev
spomladi 2020
 Prenova pitne dvorane v Zdravilišču Radenci, ki bo zaživela spomladi 2019
Prekmurska vas Ajda, Terme 3000 – Moravske Toplice
Predviden zaključek prenove: pred poletno sezono 2019
V letu 2019 bomo dodatno prenovili preostali del hišk v Prekmurski vasi Ajda in uredili
okolico. Modernim in dizajnerskim hiškam v tipičnem prekmurskem stilu z veliko lesa in
steklenih površin bomo dodali različne dodatke oziroma elemente, ki bodo gostom omogočali preprosto in svobodno bivanje v naravi s priročnim udobjem doma. S konceptom vasi želimo gostom ponuditi občutek bivanja v naravi, stik s prekmurskim in občutek svobode, hkrati pa je gostom na voljo bližina Term 3000 – Moravske Toplice kamor lahko gredo na katerikoli obrok, razvajanje ali čofotanje v termalnem parku. Tako bo Prekmurska vas Ajda dobila resnično podobo vasi kot celote znotraj Term 3000 – Moravske Toplice z občutkom popolne odmaknjenosti od živahnosti term. Namenjena bo gostom, ki si želijo bolj preprostega in svobodnega bivanja v naravi, novega luksuza kot ga imenujemo, z vsemi dodatki udobnega bivanja. Ureditev okolice Prekmurske vasi Ajda bo osredotočena na še boljše počutje in bolj udobno bivanje gostov ter bo vključevala postavitev Prekmurske bosonoge poti za sprostitev, otroško igrišče za zabavno in poučno igro najmlajših z obstranskim prostorom za starše, ki želijo imeti svoje otroke »na očeh« in ureditev teras za hiškami.
Bosonoga hoja po bosonogi poti okoli Prekmurske vasi Ajda sodi med najboljše naravne
metode sproščanja in je najučinkovitejša naravna terapija: krepi stopala, aktivira mišice in izboljša moč v nogah, omogoča boljše ravnotežje in izboljša držo hrbtenice, ponuja refleksno masažo stopal, odpravlja znojenje nog, preko senzorjev živcev na stopalih stimulira delovanje notranjih organov, izboljša prekrvavitev celega telesa, zmanjša utrujenost, deluje sproščujoče in izboljša počutje ter nas poveže z zemeljsko življenjsko energijo in vzpostavlja naravno ravnovesje. Goste bomo povabili, da se sezujejo in sprehodijo po bosonogi poti, ki jo sestavlja šest različnih podlag iz prekmurske narave. Podlagi iz akacije, ki raste ob Murinih mrtvicah, ter divjega kostanja, ki ponekod bogati rastlinstvo Prekmurja, vas bosta postavili na trdna prekmurska tla, medtem ko prodec, sekanci in lubje vašim bosim stopalom obljubljajo kar se da nežno doživetje.
Restavracija Hotela Ajda, Terme 3000 – Moravske Toplice
Predviden zaključek prenove: spomladi 2020
Konec leta 2019 bomo začeli s prenovo hotelske restavracije Hotela Ajda. Restavracija bo
tako nadaljevala zgodbo ajde, ki je rdeča nit celotnega hotela Ajda. Prenova bo restavraciji prinesla svežino, razglede na prekmursko naravo in golf igrišče, modernost, veliko teraso za uživanje na prekmurskem sončku, več sedežev za goste ter ločen del za bifeje s hrano.
Avtentična doživetja za goste v Hotelu Ajda ustvarjamo z vključevanjem zgodbe o ajdi, ki
raste na prekmurskih poljih že več kot 500 let. Že ob prihodu v hotel gosta pozdravijo velike slike ajde. V hotelskih sobah spoznajo in izkusijo zanimive zgodbe o ajdi, ki se razlikujejo po nadstropjih hotela. Med drugim o zgodovini ajde, zdravilnosti ajde, njeni koristi za prijeten počitek, ipd. V sodelovanju z lokalnim ponudnikom imajo gostje v sobi vzglavnik iz ajdovih luščin iz Prekmurja, ki deluje protivirusno in protibakterijsko, posebna piramidna oblika zrnja velja za zbiralnik energije, luščine pa omogočajo mikro masažo glave, vratu in zatilja, kar deluje sprostitveno in protistresno. Spanec je globlji in mirnejši tudi zato, ker naravno polnilo iz ajdovih luščin odlično uravnava toploto in zaradi svoje izjemne prilagodljivosti izboljšuje prekrvavitev ter preprečuje glavobole. Popolna sprostitev po stresnem vsakdanu. Jeseni 2018 smo popolnoma prenovili notranje hotelsko kopališče, katerega novo podobo – tako kot podobo hotela – zaznamuje ajda. Čudovitemu velikemu bazenu se pridružujejo nov otroški bazen z igrali za najmlajše, bazen z znamenito in blagodejno črno mineralno vodo ter dva masažna bazena. Med plavanjem si lahko oddahnete v počivalnici z aromaterapijo. V savnah vas pričakujeta dve novi finski savni, med savnanjem pa lahko počivate v Ajdovi počivalnici – v njenem zatemnjenem ali svetlem delu – na vzglavnikih, polnjenih z ajdovimi luščinami. Tudi ostala spremljevalna ponudba je vezana na zgodbo ajde v povezavi s skrbjo za zdravje in dobro počutje gostov. Ajda se vse bolj uveljavlja tudi v sodobni prehrani, saj ima številne dobrodejne vplive na zdravje človeka. S strani gostov so odlično sprejeti prekmurski kulinarični večeri, ko gostinci v tipičnih prekmurskih oblačilih goste razvajajo s prekmursko kulinariko, katere pomemben del je tudi ajda. Posebno kulinarično doživetje je del penzionske ponudbe hotelov, za ustvarjanje avtentičnega vzdušja pa uporabljajo prekmurske lončene posode.
»Ajda je globoko zapisana v zavest Prekmurcev, zato je ime našega hotela svojevrsten poklon tej skromni, a nadvse darežljivi rastlini.  Zgodbe o ajdi se prepletajo na vsakem koraku in pomenijo dodano vrednost z vidika avtentičnih doživetij za goste ter pomoč pri učinkovitem pozicioniranju in dvigu prepoznavnosti hotela Ajde na zahtevnem domačem in tujih trgih,« je izpostavil Igor Magdič, izvršni direktor Term 3000 – Moravskih Toplic.
Salon zdravja, Zdravilišče Radenci – Predviden zaključek prenove: spomladi 2019
Pitna dvorana v Zdravilišču Radenci z znamenito mineralno vodo iz Radencev bo spomladi 2019 dobila čisto novo zgodbo, koncept in podobo. Po novem Salon zdravja bo predstavljal gostom popolnoma novo doživetje dobrodejnih mehurčkov mineralne vode iz Radencev.
Pitje mineralne vode iz Zdravilnega vrelca bo po novem predstavljalo prav poseben trenutek v dnevu; ko se lahko popolnoma sprostite in prepustite zdravilnim mehurčkom. Za vas bomo popolnoma prenovili Salon Zdravja v Zdravilišču Radenci, kjer boste lahko za dobro počutje zajeli mineralno vodo iz najstarejšega vrelca v Radencih, si privoščili mineralno kopel za roke s CO₂, povprašali za nasvet naše zdravstvene strokovnjake ter se udobno sprostili.
Gostom v Zdravilišču Radenci priporočamo 5 ritualov za boljše počutje:
1. Hennova pitna kura mineralne vode iz Zdravilnega vrelca
Privoščite si kozarec naše zakladnice zdravja, mineralne vode s CO₂, neposredno iz
Zdravilnega vrelca v Salonu Zdravja. Mineralna voda iz Zdravilišča Radenci se po vsebnosti ogljikovega dioksida uvršča med najbogatejše mineralne vode v Evropi. S pitjem z minerali bogate vode iz Radencev v telo vnašate življenjsko pomembne mineralne snovi. Naši zdravniki priporočajo pitje trikrat dnevno pred obrokom.
2. Mineralna kopel s CO₂ Začutite dobrodejnost mehurčkov v mineralni kopeli. Kopanje v mineralnih kopelih izrazito okrepi odpornost organizma, pomaga uravnavati tlak in izboljša počutje.
3. Vaje za zdravo srce – Pridružite se vodeni vadbi za zdravo srce. Vadba se prilagodi zmožnostim sodelujočih in poteka pod vodstvom fizioterapevta oz. športnega animatorja.
4. Jabolko na dan – Prav tako kot pitje mineralne vode ima tudi uživanje jabolka na dan številne koristi na zdravje. Priporočamo uživanje zjutraj oz. v dopoldanskem času pred obrokom.
5. Pohod med vrelci življenja – Sprehodite se z nami po poti, kjer je Karl Henn odkril vrelec mineralne vode. Pri Železnem vrelcu poskusimo to znamenito “bubljo”.

ENOTA ARHITEKTI, ORHIDELIJA, SLO

TERME OLIMIA 
V letu 2018 je Terme Olimia obiskalo nekaj manj kot 107.000 gostov, kar je 14 % več kot v
letu 2017. Od tega je bilo dobrih 66 % domačih gostov in 44 % tujcev. Skupaj smo ustvarili
dobrih 362.000 nočitev, kar je 36.342 oziroma 11 % več nočitev kot v letu 2017. Medtem ko je število gostov s tujih trgov bilo malenkost večje kot preteklo leto v tem obdobju, smo večino rasti ustvarili na domačem trgu.
Struktura tujih nočitev za prvih 10 trgov v letu 2018:
Država gosta Št. nočitev Delež med tujimi gosti
Italija 33.158 25,1 %
Avstrija 29.414 22,2 %
Hrvaška 17.137 13,0 %
Bosna in Hercegovina 9.055 6,8 %
Srbija 8.308 6,3 %
Danska 4.748 3,6 %
Nemčija 4.146 3,1 %
Nizozemska 3.745 2,8 %
Belgija 1.869 1,4 %
Rusija 1.601 1,2 %
Ostali 19.126 14,5 %
Skupaj tuje nočitve 132.307 100,0 %
V Termah Olimia smo v prvih 9 mesecih leta 2018 realizirali 16,2 mio EUR prihodkov, kar je za slabih 10 % več kot v letu 2017. EBITDA je znašala 4,7 mio EUR, kar je dobrih 25 % več glede na lansko leto, medtem ko je čisti poslovni izid za to obdobje znašal 2,2 mio EUR, kar je prav tako več glede na lani, in sicer za 39 %.
K letošnjemu izredno dobremu poslovanju Term Olimia je, poleg ostalih dejavnikov, vsekakor najbolj prispevala predvsem močna promocijska kampanja in ostale aktivnosti na slovenskem trgu ob otvoritvi novega kompleksa Family Wellness Termalija, katerega obisk je presegel pričakovanja. Imamo zelo dobre odzive obiskovalcev, kar je dokaz več, da so gostje prepoznali našo nadvse barvito, predvsem pa unikatno ponudbo z doslej še nevidnim svetom vodnih in obvodnih doživetij za vse generacije, tako za družine v delu Family Fun kot tudi za vse tiste, željne miru in sprostitve v prav tako atraktivnem delu Relax.
Izvedene investicije v letu 2018 – Leto 2018 ostaja v znamenju zaključka ene največjih investicij v Termah Olimia v zadnjem desetletju kot tudi v slovenskem turizmu doslej ‒ izgradnji povsem novega kompleksa Family Wellness Termalija, prvenstveno namenjenega družinam z otroki kot tudi vsem tistim, željnim sprostitve in rekreativnega plavanja.
Tako imenovani Family Fun ponuja doslej še nevidni svet vodnih doživetij in ultimativno
zabavo za vse generacije, še posebej pa za otroke. Očarljiv svet BABY FUN bo navdušil
vsakega malčka – čofotanje v bazenu z mivko in, poleti, v zunanjem bazenu s posebnim
senčnim jadrom. Veselje mamic bo še toliko večje, saj so zanje namenjeni posebni prostori za dojenje, previjanje in pripravo otroške hrane. Zaradi družinskih počivališč pa bo počitek še bolj prijetno sladek. Tu je še mogočna VODNA OAZA z velikim notranjim in zunanjim bazenom ter amfiteatrom. Ob tem je velik prostor za otroško rajanje z vodnimi pištolami, širokimi tobogani in plezalnimi mrežami. Vrhunec doživetij predstavljata avanturistična tobogana Fun & Splash in plezalna stena za začetnike nad bazenom s slapovi. Zabavo zunaj bazenov bo dočaralo multidimenzionalno doživetje v 7D kinu, najstnike bodo prevzele novodobne igralne konzole, elektronska košarka in interaktivna tla. Najmlajše čaka igralnica OLILAND z inovativnimi igrali, poligonom, stenskimi vzponi, bazenom z žogicami, labirintom za premagovanje ovir in otroškimi plezali.
V delu Relax se lahko naužijete miru in termalnih užitkov. Je vodna oaza, kjer se lahko
povsem prepustite blagodejnosti termalne vode. Zaplavajte v milini in se nagradite z vodnimi masažami. Izkusite kraljevski užitek v Svetu savn, ki bo očistil vaše telo, umiril vaše misli in okrepil vašega duha. Edinstvena meditacijska savna, širok nabor programov v savni, vrtinčenje zraka. Svet, ki vas ne bo pustil ravnodušnih, nasprotno, napolnil vas bo na naraven način. Za piko na i pa si privoščite še enega od wellness tretmajev v Spa & Beauty centru.
Nova Family Wellness Termalija je s svojo atraktivno in unikatno ponudbo postavila nove standarde na tem področju in se s tem postavila ob bok že večkrat nagrajenemu centru Wellness Orhidelia, ki ostaja Naj Wellness in najboljša selfness destinacija v Sloveniji ter daleč naokoli.
V letu 2018 smo popolnoma prenovili še trg vasi Lipa in zunanji termalni park Aqualuno
dodatno obogatili z novim toboganom Giant slide.
Načrtovane investicije ter glavne novosti v Termah Olimia v letu 2019
Po investicijsko najbolj pestrem obdobju Term Olimia v zadnjem desetletju, večje naložbe v letošnjem letu niso predvidene, so pa v planu osvežitve v zunanjem termalnem parku Aqualuna in v Wellnessu Orhidelia. Hkrati pa želimo z nadgradnjo celovitih vsebin za telo in duha zadržati mesto ambasadorja selfness storitev v Sloveniji. Selfness je kultura samospreminjanja, življenjska drža, pot osebnostne rasti, je skrb za lastno zdravje in dobro počutje. Pomeni korak naprej od trenutnega sproščanja k trajni notranji spremembi za bolj kakovostno življenje. Poudarja čuječnost in s tem ravnovesje na telesnem, duševnem in duhovnem nivoju.
Osvežitve bo deležen tudi naš osrednji Hotel Breza, med drugim bomo v njem povečali
kuhinjo in restavracijo za cca. 100 dodatnih sedežev. Sredstva bomo namenili tudi za nakup oz. izgradnjo 15-20 stanovanj za zaposlene in njihove družine, saj bomo le na ta način lahko zagotavljali kvalitetno storitev z dovolj kvalitetnega in usposobljenega kadra.

TERME PORTOROŽ
Zasedenost turističnih nastanitev v letu 2018 v vseh šestih hotelih LifeClass Portorož je bila 64 %. Največ gostov smo beležili v obdobju od aprila do oktobra, največ nočitev pa od aprila do septembra. Največ gostov (po nacionalnosti) je bilo v letu 2018 Italijanov, sledili so jim avstrijski gostje, domači gostje nato nemški gostje. Na petem mestu so ruski gostje.
Razmerje med domačimi in tujimi gosti je 2:8, torej je bilo domačih gostov približno 20 %, tujih pa 80 %.
Glede investicij v letu 2018 smo vlagali predvsem v F&B infrastrukturo – odprtje Sushi restavracije na prostem – Mystica, prenova kavarne Café Centrala, bara na plaži. Vlagali so tudi v obnovo pomola na plaži ter razširili in obnovili medicinski center.
V letu 2019 načrtujemo delno obnovo Thalasso centra, popolno obnovo recepcije in vhoda v Grand Hotel Portorož, uvedbo pametnih ključev v Socilizing Hotelu Mirna ter popolno prenovo restavracije Meduza, ki se nahaja na plaži.
V letu 2019 bomo goste nagovarjali z novostmi v povezavi z investicijami: otvoritev nove
recepcije Grand Hotela Portorož, otvoritev prenovljene restavracije Meduza ter uvedbo
novih wellness posvetovalnih kotičkov na vseh recepcijah. V letošnjem letu sledimo
oglaševalski kampanji Nov začetek. Vsak dan. (Clear start), ki poudarja pomembnost prostih trenutkov zase, za sprostitev, razstrupitev in dobro počutje. Vsak dan je priložnost, da začnemo znova. V hotelih LifeClass Portorož in Termah Portorož nudimo pester izbor tretmajev, ki temeljijo na 5 naravnih lokalnih dejavnikih: morska voda, slanica, fango, mediteranska klima in termo-mineralna voda ter s tem odlične pogoje za popolno sprostitev.

TERME ZREČE 
V Termah Zreče smo v letu 2018 ustvarili 110.757 nočitev (62 % domačih in 38 % tujih), kar je na ravni leta 2017, ter dosegli 69-odstotno povprečno zasedenost namestitvenih kapacitet. Največje število gostov smo zabeležili v januarju, februarju in marcu ter juniju, juliju in avgustu. Največjo rast so zabeležili na trgih Turčije in arabskih držav, držav bivše Jugoslavije, Madžarske, držav Ruske federacije, Nemčije in Italije. Nekoliko spremenjena politika cen penzionskih storitev ter uspešnejša prodaja gostinskih in zdravstvenih storitev pa botrujeta dejstvu, da smo ustvarili 6 % več prihodkov od prodaje kot v letu poprej.
Med pomembnejša dosežke v letu 2018 uvrščamo izgradnjo Medgeneracijskega vadbenega parka na prostem, delno prenovo Hotela Klasik*** ter presojo in ponovno potrditev Mednarodne akreditacijske listine kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave po standardih AACI (American Accreditation Commission International) v Medicinsko rehabilitacijskem centru Term Zreče.
V letu 2019 sicer ne načrtujemo večjih investicijskih vlaganj, bomo pa še naprej posebno
pozornost namenjali vsebini in kakovosti naše ponudbe, pri čemer se bomo osredotočili
predvsem na nadgradnjo doživljajske ponudbe za družine ter pripravo programov, ki bodo temeljili na zdravih, zelenih in aktivnih doživetjih. Hkrati bomo ustvarjali kulinarične zgodbe, ki ponujajo sinergijo med bogato kulinarično tradicijo naših krajev in sodobnimi trendi v zdravem načinu prehranjevanja z vključevanjem svežih, lokalno pridelanih živil in prehranskih izdelkov./pripravila A. T. Seme

Seznam toplic v Sloveniji

Slovenska zdravilišča
Naziv Lokacija Regija
Klunove toplice Bušeča vas Dolenjska
Terme Paradiso Dobova Posavje
Medijske toplice (trenutno ne obratujejo) Izlake Zasavje
Rimske terme Rimske Toplice Štajerska
Talaso Strunjan Strunjan Primorska
Terme 3000 / Moravske Toplice Moravske Toplice Prekmurje
Terme Banovci Banovci Štajerska
Bioterme Mala Nedelja Moravci v Slovenskih Goricah Štajerska
Terme Čatež Čatež ob Savi Dolenjska
Terme Dobrna Dobrna Štajerska
Terme Dolenjske Toplice Dolenjske Toplice Dolenjska
Terme Lendava Lendava Prekmurje
Terme Maribor Maribor Štajerska
Terme Olimia Podčetrtek Štajerska
Terme Ptuj Ptuj Štajerska
Terme Radenci Radenci Štajerska
Terme Snovik Snovik Gorenjska
Terme Šmarješke Toplice Šmarješke Toplice Dolenjska
Terme Topolšica Topolšica Štajerska
Terme & Wellness LifeClass Portorož Primorska
Terme Zreče Zreče Štajerska
Thermana Laško Laško Štajerska
Zdravilišče Rogaška Rogaška Slatina Štajerska

Leave a Reply