Orban Manfredu Webru dal »nogo«

Viktor Orban
Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke (EPP) za predsednika Evropske komisije, Nemec Manfred Weber je, kot poročajo iz stranke Fidesz madžarskega premiera Viktorja Orbana, dobil ne prav prijetno sporočilo, in sicer da Orbanov Fides odreka Webru podporo za predsednika Evropske komisije.
“Smo v iskanju novega kandidata,” je na današnji novinarski konferenci s podpredsednikom avstrijske vlade Heinz-Christianom Strachejem v Budimpešti sporočil Orban.
Angela Merkel
To je zagotovo tudi hladen tuš za nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je velika podpornica svojega rojaka. Kot je znano je imela Evropska ljudska stranka (EPP) iz madžarske kvote 21 evropskih poslancev kar 12 glasov, koliko jih je imel Orbanov Fides.


Kot je znano, se bo Angela Merkel šla pogovarjat na Hrvaško k predsedniku HDZ Plenkoviću, da njegovi evropski poslanci, ki jih bodo izvolili na prihodnjih volitvah (ta mesec) podprejo Manfreda Webra. A na njeno žalost Hrvati lahko za Webrovo podporo prispevajo največ 5 do 6 poslancev.
Velja dodati še to, da je Manfred Weber madžarskemu premierju Viktorju Orbanu postavil tri pogoje za obstanek njegovega Fidesza v EPP, ki pa razen plakatne kampanje proti Bruslju, bolje rečeno proti Junckerju, ni izpolni nič od zahtevanega.
Mafred Weber-infostart_hu
EPP se je z zamrznitvijo članstva Fidesza in ne z izključitvijo, kar se je zgodilo konec marca, zagotovo zameril samopašnemu Madžaru do te mere, da je tik pred evropskimi volitvami jasno dal vedeti, da se ne bo pustil izsiljevati ne EPP, kaj šele Nemcu Manfredu Webru, ki ga Nemčija že vidi na Junckerjevem mestu.
No, to pa je sedanje stanje poslancev po strankah v Evropskem parlamentu.
Da, Slovenija pri tej igri ni pomemben igralec pa je tudi jasna stvar, saj 8 evropskih poslancev ne pomeni veliko (grdo bi bilo zapisati – nič)./J.T/

Leave a Reply