KRIMINALKE ZA POLETNE DNI, A BREZ ŠE NENAPISANE KRIMINALKE…

Medtem, ko v Bruslju potekajo priprave za pisanje kriminalke z naslovom »Kriminalka vodenja EU«, pod taktirko Nemčije in Francije ter v prisotnosti ostalih 26 predstavnikov članic, ki imajo funkcijo kimavcev, smo se mi (preden se »pisci« nove kriminalke EU, ki se bo odigravala naslednjih pet let) raje lotili predstavitve pravih kriminalk, ki jih je že založila založba Mladinska knjiga in že omogočila branje le teh, in sicer teh:

Prva je izpod peresa Billa Clintona in Jamesa Pattersona: KJE JE PREDSEDNIK? Drugo, ki nosi naslov SMRTONOSNA BELINA, je napisal Robert Galbraith (psevdonim za znamenito pisateljico J.K. Rowling)  in tretjo z naslovom LABIRINT DUHOV, ki jo je ustvaril Carlos Ruiz Zafón.

Že naslovi povedo veliko, tako, da bi bila primerjava z »avtorji« in v uvodu opredeljenimi snovalci »kriminalke EU« kar neumestna.

Zato, kot že rečeno, priporočimo za poletno branje že napisane kriminalke iz drugega odstavka, saj bi vam z zasnovami iz prvega pokvarili poletje, to pa ni bil ne namen založnika Mladinska knjiga, ki je na knjižne police postavil že napisane in izdane kriminalke, no pa tudi naš namen je, da ponujamo ta prave kriminalke za poletno branje, ki ne ustvarjajo kisline v želodcu, pa tudi možganske vijuge ne obremenjujejo z ne prav usposobljeni avtorji za pisanje kriminalke, ki se v Bruslju dogovarjajo o njeni vsebini.

No, pa pojdimo po vrsti, kaj vam ponujamo v pravo branje:

Roman Billa Clintona in Jamsa Pattersona: KJE JE PREDSEDNIK? Prevod: Tea Mejak, izdala Mladinska knjiga v zbirki Krimi, urednica Nataša Müller, 528 strani, 34,99 EUR

Triler, ki ga lahko napiše le predsednik. Napeto branje od prve do zadnje strani je delo enega najbolj priljubljenih piscev kriminalk in enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov. Vabljeni v Belo hišo!

Ko k hčeri predsednika ZDA, Johnatanu L. Ducanu, pristopi računalniška strokovnjakinja, ker bi rada govorila z njenim očetom, se izkaže, da ve šifro, ki je bila zaupana le šestim najožjim sodelavcem predsednika. Preden se dekle in predsednik Duncan uspeta dobiti, dekle obleži pod streli ostrostrelca. Začne se napeta bitka s časom …

Že na prvih straneh romana stopimo v čevlje predsednika ZDA, človeka, ki – po besedah Billa Clintona –opravlja najtežjo službo na svetu. Spoznamo, kako pomembna je vloga voditelja tudi za nas, kako stresno je njegovo delo in kako težke odločitve mora sprejemati. »Vsak dan prinese nekaj novega in verjemite, ni vse dobro,« je delo v Beli hiši opisal nekdanji predsednik ZDA in soavtor romana Bill Clinton.

Napeto branje od prve do zadnje strani je delo enega najbolj priljubljenih piscev kriminalk in enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov. James Patterson, izkušen in priljubljen pisec kriminalk je zgodbo začinil s preobrati in zapleti, nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton pa s podrobnostmi, ki jih pozna le predsednik.

Bill Clinton (1946) je bil leta 1992 izvoljen za predsednika ZDA in je mandat opravljal do leta 2001. Po odhodu iz Bele hiše je ustanovil Clintonovo fundacijo, ki se trudi izboljšati zdravstvene razmere v svetu, deklicam in ženskam ponuditi več priložnosti, zmanjšati pojav debelosti pri otrocih in bolezni, ki jih je mogoče preprečiti, ustvarjati možnosti za krepitev gospodarstva in rast ter obravnavati posledice podnebnih sprememb. Podpisal se je pod več del stvarne literature, med katerimi se je My Life (Moje življenje) povzpelo na sam vrh mednarodnih prodajnih uspešnic. Kje je predsednik? je njegov prvi roman.

James Patterson (1947) je že od otroštva sanjal o tem, da bi postal pisatelj. Preden so se mu sanje uresničile, je naredil uspešno kariero v marketinškem podjetju. Leta 1977 je za svoj prvi roman The Thomas Berryman Number prejel nagrado edgar. Pri Mladinski knjigi je izšlo že več kot 20 njegovih kriminalk, med najbolj priljubljenimi so tiste z Alexom Crossom.

Patterson je rekorder po številu uspešnic na vrhu lestvice najbolje prodajanjih knjig New York Timesa. Po vsem svetu je bilo prodanih več kot 380 milijonov izvodov njegovih knjig, a kritiki njegove romane vztrajno ignorirajo. Kljub temu je, poleg številnih drugih nagrad, prejel književno nagrado ameriške nacionalne knjižne fundacije za zasluge v ameriški književni skupnosti. Je namreč vnet zagovornik pomembnosti knjig in branja, zato je ustanovil otroško knjižno založbo JIMMY Patterson z zelo preprostim poslanstvom: Želimo si, da bi vsak otrok, ki prebere Jimmyjevo knjigo, rekel: ‘Še eno knjigo, prosim.

Druga izbira je roman Roberta Galbraitha: SMRTONOSNA BELINA Prevod: Tina Stanek, izdala Mladinska knjiga v zbirki Krimi, urednica Nataša Müller, 624 strani, cena: 37,99 EUR

Četrta knjiga uspešne detektivske serije o Cormoranu Striku.

Ko pride mladi Billy po pomoč k Cormoranu Striku, da bi mu pomagal razvozlati zločin, ki ga je videl v otroštvu, se detektiv vznemiri. Čeprav ima Billy duševne težave in se spomni bolj malo podrobnosti, verjame njegovi pripovedi. Toda še preden mu zastavi dodatna vprašanja, fant zbeži. Strike in Robin, ki je od pomočnice napredovala v družabnico, se odpravita raziskovat. Pot ju vodi po stranskih londonskih ulicah, v parlament in na podeželsko posestvo … Strikovo življenje je ob tem vse prej kot preprosto – kot detektiv se je proslavil do te mere, da lahko deluje le še iz ozadja, zato ima v Robin dragoceno sodelavko, vendar pa je njun osebni odnos zapleten kot še nikoli prej.

Roman Klic kukavice Roberta Galbraitha so ob izidu leta 2013 zelo dobro sprejeli tako kritiki kot bralci in se je hitro prebil na lestvice najbolj branih in prodajanih knjig. Kriminalki s simpatičnima likoma detektiva Cormorana Strika in njegove pomočnice Robin Ellacott sta sledila še enako uspešna Sviloprejka in Po poti zla. Vsi trije romani so dobili tudi televizijsko priredbo.

No in kot tretji izbor dodajamo roman Carlosa Ruiza Zafóna: LABIRINT DUHOV Prevod: Veronika Rot, Izdala Mladinska knjiga v zbirki Roman, urednica Darja Marinšek, 928 strani, cena: 39,99 EUR

Četrti in zadnji roman Zafónovega priljubljenega cikla Pokopališče pozabljenih knjig prinaša samostojno zgodbo, v katero pa so obenem stkane pripovedne niti prejšnjih treh romanov. Po razburljivih dogodkih Sence vetra, Igre angela in Ujetnika nebes se z Danielom Semperom še zadnjič sprehodite po Zafónovem vznemirljivem labirintu.

Skrivnostna Alicia je ena najboljših agentk španske tajne policije. Za svojo zadnjo nalogo mora poiskati izginulega ministra za kulturo Mauricia Vallsa. Med raziskovanjem naleti na redko knjigo. Ta jo pripelje do knjigarnarja Daniela Sempera in njegovega prijatelja Fermína, in skupaj se podajo na sled dolgo zamolčanih grozodejstev iz časa Francove diktature.

Katalonec Carlos Ruiz Zafón (1964) je začel pisateljsko pot kot avtor knjig za mladino. Že za svoj prvenec Princ megle (1991) je prejel najvišje špansko literarno priznanje. Leta 1999 je izdal danes kultno Marino (Cankarjeva založba, 2015). Leta 2001 je izšel njegov prvi roman za odrasle Senca vetra  in postal velika mednarodna uspešnica, prevedena v več kot 40 jezikov. Z njim je Zafón začel pisati obsežno tetralogijo, imenovano Pokopališče pozabljenih knjig, v kateri spremljamo protagonista Daniela Sempera in skrivnosti njegove družine, prek njih pa tudi skrivnosti Barcelone v prelomnih obdobjih 20. stoletja. Prvi knjigi v ciklu sta sledila romana Igra angela (2008) in Ujetnik nebes (2011), naposled pa je pred nami zadnji roman serije Labirint duhov. Zafón, ki živi in ustvarja v Barceloni in Los Angelesu, o svojem delu pravi: Pišem predvsem za ljudi, ki se radi potopijo v dobro zgodbo. Ne pišem zase, ampak za druge ljudi. Resnične ljudi. Mislim, da je Umberto Eco nekoč rekel, da so pisci, ki po lastnih besedah pišejo samo zase in jim je vseeno za občinstvo, navadni nakladači, saj je edina stvar, ki jo človek napiše samo zase, nakupovalni seznam. Ne bi se mogel bolj strinjati z njim.

Rekli boste, zakaj pa nam objavljate celo cene knjig? Odgovor je preprost. In sicer zato, ker smo dosledni in vam želimo povedati (zapisati) odkrito vse, in ne kot oni iz uvoda, ki vam mislijo pisati “kriminalko EU”, za katero pa nikoli ne boste izvedeli, koliko boste morali odšteti zanjo, a zahtevali bodo, da jo “kupite”. Zagotavljamo vam, to vemo že zdaj, da bo stala veliko, zelo veliko!.

Pa pustimo to! Lotite se branja predstavljenih izvrstno napisanih kriminalk, kjer je vse jasno. Avtorji, naslovi, cena, predvsem pa odlične vsebine. Pa prijetno branje in poletje privoščimo./Pripravila: Alenka T. Seme/Foto: LN/MK 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s