Začenja se vseslovenska študentska krvodajalska akcija Častim 1/2 litra

Ljubljana, 7. oktober 2019: V organizaciji Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) se je začela letošnja študentska krvodajalska akcija, ki bo potekala cel oktober. Kot so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) bo akcija potekala v več krajih po Sloveniji preko sodelovanj s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.
 
V Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo od 300 do 350 krvodajalcev, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi. Kri zdravega človeka je tako nenadomestljivo zdravilo in izredno dragoceno darilo. Ker pa ima ta tekočina določen rok trajanja in tudi potrebe po krvi se hitro spreminjajo, želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čim več študentov in že med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku. Vsaka četrta oseba bo enkrat v življenju potrebovala darovano kri – to je lahko kdorkoli med nami, tudi mi sami.
 

Študentska krvodajalska akcija je že tradicionalen projekt Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študenti tako vsakoletno izvedejo dve tradicionalni krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), pod sloganom »Častim pol litra!«. Na ŠOS so veseli, da od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev konstantno narašča.
 
Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani www.castimkri.si in FB strani “Častim pol litra”.
 
Vsi študenti, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Študenti, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, pa so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo na območnih enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi vso leto velike.

 
Klemen Peran, predsednik ŠOS: “Več kot 10 let na Študentski organizaciji Slovenije in študentskih organizacijah pod njenim okriljem organiziramo vseslovensko študentsko krvodajalsko akcijo. V Sloveniji se lahko pohvalimo z visoko pripravljenostjo ljudi za darovanje krvi, kar ima tudi hvalevredno tradicijo – verjamem, da je k temu pripomogla tudi tradicionalna vseslovenska študentska akcija Častim ½ litra. Zelo sem vesel, da se študentje vsako leto številčno odzovejo s takšno željo in voljo pomagati sočloveku na ta plemeniti način: da častijo rundo, ki rešuje življenja.”
 

Tudi tokrat bo za krvodajalce dobro poskrbljeno, saj bo ob malici vsak darovalec prejel tudi simbolično darilo, ki so ga zagotovile Lekarne Maribor./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s