Na Mali sceni MGL premiera krstne uprizoritve drame Ure, dnevi, čas

Danes, 17. oktobra 2019, ob 20. uri bo na Mali sceni MGL premiera krstne uprizoritve drame Ure, dnevi, čas avtorice Anje Krušnik Cirnski, ki je tudi dramaturginja uprizoritve.

Dramo, ki je nastala po motivih romana Ure Michaela Cunninghama, za MGL pa jo je režirala Mojca Madon. Scenografka je bila Urša Vidic, kostumografijo pa je zasnovala Tina Bonča. Glasbeno je uprizoritev podkrepil avtor glasbe Luka Ipavec. Za govor je poskrbel lektor Martin Vrtačnik, za oblikovanje svetlobe pa Boštjan Kos.

In kdo so igralci, ki bodo dramo urizorili? To bodo: Nataša Tič Ralijan, Karin Komljanec, Tina Potočnik Vrhovnik, Gaber K. Trseglav, Gregor Gruden in Eva Stražar k. g. Drama Ure, dnevi, čas je nastala po motivih romana Ure Michaela Cunninghama.

Razdrobljeno, fragmentarno dramsko besedilo ob pomoči montaže prikazuje en dan življenja treh žensk. Te živijo v različnih zgodovinskih obdobjih in na različnih koncih sveta: pisateljica Virginia Woolf v predmestju povojnega Londona (1923), gospodinja Laura Brown v povojnem Los Angelesu (1949) in Clarissa Vaughan konec drugega tisočletja v New Yorku. Druži jih slavna knjiga Virginie Woolf Gospa Dalloway: Virginia jo piše, Laura bere, Clarissa pa živi. Vsaka izmed njih se spoprijema z urami dneva. Pri tem pa ne gre zgolj za splošno, nedoločeno minevanje časa, temveč za čas, ure, dneve, v katerih opazujemo njihovo lastno minevanje in ginevanje v neuresničenih željah. Po romanu je bil posnet tudi film Ure do večnosti (2002) z znamenitimi igralkami Meryl Streep, Nicole Kidman in Julianne Moore. Virginia. Laura. Clarissa. Skrb za družino, pisateljevanje, obiski, večerje, priprave na zabavo … Kljub različnim obveznostim te ženske izražajo svoja hrepenenja, ki pa ostajajo neuslišana. Njihovi notranji, nemi, subjektivni svetovi se spopadajo z zunanjim, objektivnim, glasnim svetom, ki nima nujno prav. Zunanji svet je v neskladju z njihovim notranjim svetom, zato te skrivnostno zahtevne ženske ne morejo biti zadovoljne. Tri močne ženske zgodbe so v drami zgoščene v samo en dan. In čeprav so teme priredbe romana mogočne, ženske in tudi druge dramske osebe odnos do njih oblikujejo zelo subtilno. Kljub temu da so obravnavane teme lahko tudi filozofske, glavne dramske osebe opozarjajo na to, da življenja ni treba in ni dobro pretirano racionalizirati, temveč ga je treba samo živeti. Uprizoritev bo prikazala na prvi pogled preproste in morda običajne trenutke vsakdanjika ter jih umestila v večjo sliko našega sveta. Novonastalo besedilo Ure, dnevi, čas je močna in dragocena dramska snov, ki z navidezno lahkotnostjo prodre zelo globoko.

Velja dodati, da si je Anja Krušnik Cirnski za dramsko obdelavo izbrala tri večplastne in tragične junakinje iz romana Ure Michaela Cunninghama, ki so pred skoraj dvajsetimi leti (leta 2002) že našle pot na filmsko platno (Ure do večnosti, v glavnih vlogah so nastopile hollywoodske velikanke Nicole Kidman, Meryl Streep in Julianne Moore). A čas je ravno pravi, da – tokrat na odru – oživijo znova; da vedno aktualna vprašanja, s katerimi se ukvarjajo, nagovorijo tudi nove generacije gledalk in gledalcev. No in pri MGL meniji, da ste to Vi!/Objavi pripravila: Alenka T. Seme/ foto Peter Giodani

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s