Včeraj v Sloveniji po 1274 testiranji s PCR testom okuženih 244 oseb, umrlo 11 bolnikov

Ljubljana, 15. februar 2020 – Včeraj, 14. februarja,  je bilo opravljenih 1274 PCR-testov– okuženih pa je bilo 244 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je rekordnih 19,2odstotkov). Opravljenih je bilo tudi kar 9127 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 738. Na oddelkih intenzivne nege se je včeraj zdravilo 135 oseb. Doslej je s covidom-19 po podatkih covid-sledilnika umrlo 3728 ljudi, včeraj 11.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 13. 2. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1274 PCR/ 9127 hitri testi

– Št. pozitivnih: 244 (19,2 %) odslej se okužene na hitrih testih preverja s PCR testom

– Št. hospitaliziranih: 738 (-2)

– Št. oseb na intenzivni negi: 135 (-4)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 34

– Št. umrlih: 11

– 7-dnevno povprečje: 826,7 (dan pred tem 828,7)

Sedemdnevno povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih NIJZ-ja nekoliko nižje kot dan pred tem, in sicer znaša 822. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 12.836 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Do zdaj so sicer okužbo potrdili že pri 179.726 ljudeh.

Ob prehodu Slovenije v oranžno fazo ukrepov za zajezitev covida-19 se z današnjim dnem odpravlja omejitev prehajanja občinskih meja, ki je veljala od oktobra. Prav tako je dovoljeno zbiranje do deset ljudi, ki je bilo doslej omejeno le na družino in člane istega gospodinjstva. Prepovedane pa ostajajo vse prireditve in shodi. V veljavi ostaja tudi omejitev gibanja ponoči.

POMEMBNO JE VEDETI – Potrdilo o pozitivnem izvidu testa je mogoče natisniti tudi s portala ZVem ‒ če imate digitalno potrdilo. Tega je mogoče pridobiti na upravni enoti. “Prosim vas, da čim bolj uporabljate te poti, da ne obremenjujemo po nepotrebnem družinskih zdravnikov, ki so zaradi vsega, kar poteka ta trenutek v Sloveniji, tudi hitrega testiranja, izredno obremenjeni.”

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 71.025 ljudi, z dvema pa 47.665………https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

STANJE PRI JUŽNIH IN SEVERNIH SOSEDIH

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem testirali 2134 oseb, od tega so zabeležili le 68 okuženih oseb.  Do danes je na Hrvaškem umrlo 5316 osebe, samo včeraj 21.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 1.225 novih okuženih oseb. Za covid-19 je pri naših severnih sosedih doslej skupaj umrlo 8.265 oseb in 27 včeraj.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Ukrepi Slovenije – V veljavi je ukrep, po katerem je mogoče iz Avstrije, Italije in Madžarske v Slovenijo vstopiti na vseh cestnih in železniških povezavah. Pogoj za vstop je še vedno negativni izvid testa na novi koronavirus, sicer mora potnik v karanteno. Izjema so potniki, ki so cepljeni, in tisti, ki so covid-19 preboleli.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s