Covid-19: Po svojih merilih smo v zelenem, a ne po evropskih še vedno v redečem

Ljubljan, 6. junij 2021 – Včeraj, 5. junij, je bilo opravljenih 2.256 PCR-testov– okuženih pa je bilo 157 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 7,1–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 9.090 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 198. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 54 oseb. Doslej je umrlo 4.386 oseb, od tega včeraj 1. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 247. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 3.688. 

Epidemijo po Evropi tudi pri nas močno zavira cepljenje. “Ob tem cepljenje ni edina zavora, še vedno je velika zavora tudi naše obnašanje. Morda je zdaj pol-pol – polovico na umirjanje vpliva cepljenje, drugo polovico naše obnašanje,” je dejal Leon Cizelj z Inštituta Jožef Štefan.

In še to! Po svojih merilih smo v zelenem, a ne po evropskih še vedno v redečem. No, zato je zagotovo »kriva vlada«, ki ni spremenila zakona o nalezljivih boleznih, ki je bil uveljavljen leta 1995 in dopolnjen leta 2005. Vsaj tako pravi Ustavno sodišče, ki pa mu ne smemo oporekati. Namreč, kar odloči Ustavno sodišče, je treba brezpogojno upoštevati. V Sloveniji je namreč tako, da je to, kar določi Ustavno sodišče, dokončno, saj je nad njim le, modro ali oblačno nebo.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 5. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2.256 PCR/ 9.090 hitrih testov

– Št. pozitivnih:157

– Št. hospitaliziranih: 198

– Št. oseb na intenzivni negi: 48

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:16

– Št. umrlih: 1

– 7-dnevno povprečje okužb:247

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 715. 752 ljudi, z vsemi odmerki pa 475.433. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 22,4 odstotka v prebivalcev.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 157 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 579 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 55. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.086 oseb, samo včeraj 6.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 271 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 450 oseb od tega jih 140 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.636 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Dobro je vedeti – Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku. In omejitve, ki veljajo za vstop k našim severnim sosedom, so na voljo na tej povezavi.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s