Covid-19: Mi in oni…

Ljubljana, 19. januarja 2021 – Te dni se po medomrežju odvija razprav, kaj v Sloveniji ne primerjavi z drugimi državami – zahodnimi – delamo narobe povezano s virusom, ki nas obdaja. A po našem mnenju primerjava Slovenije s katero koli državo ne vzdrži! Razlog je preprost. Mi se namreč ukvarjamo le s tem, kaj t. i. država ni storila za nas, a ne s tem, kaj mi nismo storili zase, da bi ravnali odgovorno. 

Te dni smo na Dunaju spoznali, da tukajšnji multikulturni živelj (noro kulturološko raznovrsten) brez izjeme izvaja ukrepe. Tu ni izgovorov ali FFP2 masko (je zahteva kot edina “prava”) nositi – vsi jo nosijo v javnem prometu in zaprtih javnih prostorih, in to brez izjem. V lokalu vam pomolijo nek tiskani obrazec vaše “odgovornosti” ali pa zahtevajo, da s svojim mobilnikom skenirate QR kodo in sporočite v centralno bazo, da ste v lokalu bili (da se ve). Če tega nočete vas nihče ne sili, le prijazno vam povedo, da tam pač nimate kaj iskati. Vidite, tako je, ko sta v komunikaciji odgovorna država in odgovorni državljan, čeprav ta z marsičem ni zadovoljen, kar določila drža, kar je tudi res. 

Seveda pa tak sistem, kot ga imajo v opisanem primeri v avstrijski prestolnica (po številu prebivalcev enako velika kot celotna Slovenija) težko deluje v evrobalkanskohlačevski provinci kjer dela vsak, kar se mu zahoče. 

Da ne bo pomote! To velja tako za samopašne “vladarje” kot “odgovorne” evrobalkanskohlapčevske provincialce. Vemo, da bi nas radi vprašali, kam sodimo mi? Žal, v naravno lepo, a neorganizirano evrobalkanskohlapčevsko provinco. 

Saj res! Pozabili smo zapisati, da v Avstriji s 1. julijem maske FFP2, razen v prostorih zdravstvenih ustanov, ne bodo več obveze, ker so doslej ravnali, kot so veleva pravila za zajezitev virusa. Zakaj tako? Se ve!/Objavo pripravila: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s