Covid-19: NIJZ priporoča prednostno cepljenje s cepivi Pfizer in Moderna

Ljubljana, 4. oktober 2021 – Včeraj, 3. oktober, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.201 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 225 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 18,7 odstotkov).  Ob opravljenih 1.201 PCR-testih je bilo opravljeno tudi 7.450 hitrih testiran, ki so po hitrem testiranju prejeli pozitiven izvid, so bili oz. bodo napoteni še na PCR-testiranje.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 431 (+3). Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 122 (-1) oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.927 oseb, včeraj 7 bolnikov.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 879. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 583. Po podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 12.358 aktivnih okužb.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ponovil priporočilo o prednostnem cepljenju s cepivi Pfizer in Moderna. O tem, kakšna bo usoda vektorskih cepiv, kamor sodita Janssen in AstraZeneca, bo ta teden odločala skupina za cepljenje. 

Evropska agencija za zdravila (EMA) je prižgala zeleno luč za dajanje tretjega odmerka cepljenja proti Covidu s cepivom mRNA podjetja BioNTech / Pfizer. EMA je to sporočila na svoji spletni strani danes, 4. oktobra, popoldne.

Tako imenovano obnovitveno cepljenje se lahko opravi pri ljudeh, starih dvanajst let, in več – vendar vsaj šest mesecev po drugem odmerku cepljenja. Tretje cepljenje naj bi povečalo zaščito pred okužbo s korono.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 3. 10. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2.438 PCR/ 14.803 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 531

– Št. hospitaliziranih: 428

– Št. oseb na intenzivni negi: 123

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 10

– Št. umrlih: 7

– 7-dnevno povprečje okužb: 879

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.128.828 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.008.190 ljudi.

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.637 ljudi (7 oseb je umrlo zadnji dan). Na novo okuženih je 219 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 810 od tega jih 98 potrebuje intenzivno nego.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 1.404 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 824 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 220 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 11.034 oseb.  

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s