Rusija podrla zgodovinski rekord v zlatih rezervah

Moskva, 28. januar 2022 – Rusija je prišla med prvih pet držav na svetu z največjimi zlatimi rezervami. Pred njo so le še Kitajska, Japonska, Švica in Indija.

Po podatkih ruske državne revizorske službe so se ruske zlate rezerve od leta 2015 povečale za 235 milijarde dolarjev in trenutno znašajo 618,2 milijardi dolarjev, kar predstavlja zgodovinski rekord, kot ga v času obstoja Banke Rusije še ni bilo, piše RIA Novosti.

Rusija zavzema peto mesto v svetu po obsegu mednarodnih rezerv. Pred njo so, kot ugotavljajo  revizorji, kot že omenjeno le še Kitajska, Japonska, Švica in Indija.

Rusija  naj bi v zadnjem času opazno povečala delež zlata v svojih rezervah, in sicer s 7,8 odstotka leta 2014 na 23,3 odstotka ob koncu leta 2020. Vrednost zlata v ruskih rezervah je s tem prvič presegla vrednost dolarjev.

Poleg zlata in tujih valut med ruske rezerve spadajo tudi posebne pravice črpanja – rezervno sredstvo, ki ga izdaja Mednarodni denarni sklad. Tudi vrednost teh sredstev se je precej povečala, s 7 milijard na 24,6 milijarde, piše v sporočilu.

Povečevanje zlatih rezerv je del širše strategije “dedolarizacije (je postopek zamenjave ameriškega dolarja kot valute, ki je zdaj osnova za trgovanja z nafto in drugimi dobrinami)”, s katero želi Rusija zmanjšati odvisnost od ameriškega dolarja in ranljivost svojega gospodarstva pred mednarodnimi sankcijami.

Velja dodati, da je zlato zdaj druga največja komponenta rezerv ruske centralne banke, takoj za evrom. Kitajski juan, ki predstavlja 12 % rezerv. To velja vedeti, in se zavedati tudi na oni strani Atlantika./LN/ Russia Beyond

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s