Anketa Volitve 2022: SDS tesno za petami Gibanju Svoboda

Ljubljana, 12. marec 2022 – Na državnozborskih volitvah bi največ, 21 odstotkov glasov, prejela stranka Gibanje Svoboda, sledi ji SDS, ki bi jo volilo 20,2 odstotka anketirancev, kažejo rezultati zadnje ankete, ki jo za Večer, Dnevnik, Svet24 in Primorske novice izvaja Ninamedia.

Kot pravi anketa Ninamedie bi za stranko Gibanje Svoboda bi glasovalo 21 odstotkov vprašanih, za SDS pa 20,2 odstotka. Sledi stranka SD, za katero bi glasovalo 10,1 odstotka vprašanih. Za Levico bi glasovalo 7,5 odstotka sodelujočih, sledijo LMŠ (5,4 odstotka), NSi (4,9 odstotka), SAB (3,4 odstotka) in Povežimo Slovenijo (3,3 odstotka).

Zunaj parlamenta bi ostale stranke Naša dežela, za katero bi glasovalo 1,4 odstotka vprašanih, Resni.ca (1,4 odstotka), Vesna (1,3 odstotka), Piratska stranka (0,9 odstotka), SNS (0,8 odstotka), DeSUS (0,4 odstotka), Dobra država (0,4 odstotka) in Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (nič odstotkov).

Po projekciji razdelitve mandatov v novem državnem zboru bi Gibanje Svoboda dobilo 24 poslanskih mest, SDS-u bi pripadlo 23 mandatov, SD-ju 12, Levici devet, LMŠ-ju šest, NSi-ju šest, SAB in Povežimo Slovenije pa bi imele po štiri poslance. V primerjavi s prejšnjo anketo Volitve 2022 je to eno poslansko mesto manj za Gibanje Svoboda in eno več za NSi.

Da se bodo volitev zagotovo udeležili, je odgovorilo 63,6 odstotka vprašanih. Verjetno bi se volitev udeležilo 12,1 odstotka anketiranih, morda pa 14,9 odstotka. Glede na anketo pa se volitev zagotovo ne bi udeležilo 6,7 odstotkov sodelujočih.

Volitve 2022 so javnomnenjski raziskovalni projekt Dnevnika, Večera, Sveta24 in Primorskih novic, izvaja ga agencija Ninamedia. Med 7. in 10. marcem 2022 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI, anketiranih je bilo 1050 oseb.

Komentar k tej anketi je brezpredmeten, kot je so tudi njene t.i. analize in zaključki s podatki, ki jih ponuja bralstvu. Objava povzeta po RTV.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s