Orbanu še četrti mandat za sestavo nove madžarske vlade

Budimpešta, 30. april 2022 – Kot poroča STA je madžarski predsednik Janos Ader dosedanjemu premierju Viktorju Orbanu poveril mandat za sestavo nove vlade, že četrte vlade. Kot je znano je Orban, s svojo stranko Fidesz je prepričljivo zmagala na aprilskih volitvah in si v 199 članskem parlamentu zagotovil kar 135 poslanskih mest

Kot je povedal Orban, se zavezal, da bo oblikoval vlado, katere člani bi lahko skupaj in tudi “posamezno zaščitili Madžarsko pred nevarnostmi naslednjega desetletja”, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Orbanova desna stranka Fidesz, ki je nekateri uvrščajo v skrajno desne, se posebej ne sekira saj ima s 135 sedeži od 199 v novem parlamentu znova dvotretjinsko večino, s katero lahko spreminja ustavo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Velja vedeti, da je Orban del madžarske politike že več kot tri desetletja in je trenutno premier z najdaljšim stažem v EU-ju.

Kot je znano, je v zadnjih letih Orban v sporu z nekaterimi članicami EU, a predvsem z evropskim parlamentom in Evropsko komisijo. Zadnjih primer ne prav ustreznega odnosa je, ko je EU proti Madžarski uvedla vrsto postopkov zaradi zakonov o nevladnih organizacijah in univerzah, zavračanja sodelovanja pri premestitvah beguncev, spodkopavanja neodvisnosti sodstva, omejevanja medijev, korupcije ter kršitev pravic LGBTIQ. Kako se bo Orban s svojo vlado odzval na pritiske iz Bruslja, bo znano v prihodnjem mesecu, ko se izteče roki, ki ga je Bruselj postavil Orbanu, da se ta prilagodi njihovim pogojem, če želi dobiti evropska sredstva.

Pa še to! Potem ko je Janša s svojo SDS izgubil volitve v Sloveniji, je pričakovati, da bodo odnosi med Slovenijo in Madžarsko nekoliko skrhali, saj je zaznano, da zmagovita leva opcija v Sloveniji z Orbanom nima posebno dobrih odnosov. Bolje rečeno si jih ne želi. Je pa res, da se arogantni Madžar posebej ne sekira./LN/STA/

Leave a Reply