Razpoloženje potrošnikov v Sloveniji boljše

Ljubljana, 23. oktober 2022 – Kazalnik zaupanja potrošnikov v Sloveniji se je po petih zaporednih mesecih upadanja v oktobru izboljšal.

Razpoloženje potrošnikov na mesečni ravni boljše …

Kazalnik zaupanja potrošnikov se je v primerjavi s prejšnjim mesecem izboljšal za 2 odstotni točki. K dvigu vrednosti kazalnika zaupanja na mesečni ravni so pripomogla bolj optimistična pričakovanja potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 6 odstotnih točk) in gospodarskega stanja v državi (za 1 odstotno točko) ter mnenja glede trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvu (prav tako za 1 odstotno točko). Kazalnik pričakovanja glede večjih nakupov je ohranil vrednost iz prejšnjega meseca.

… na letni ravni pa slabše

V primerjavi s prejšnjim oktobrom pa se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov za 14 odstotnih točk znižala. Prav tako je bila nižja od povprečja prejšnjega leta, in sicer za 16 odstotnih točk.

Vse štiri komponente, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov, so se na letni ravni poslabšale: pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 16 odstotnih točk, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 15 odstotnih točk, trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 15 odstotnih točk in pričakovanje glede večjih nakupov za 9 odstotnih točk.

Namere potrošnikov o večjih naložbah

V primerjavi z julijem 2022 so se izboljšala pričakovanja potrošnikov glede nakupa ali gradnje stanovanja (za 2 odstotni točki) in izboljšave stanovanja (za 1 odstotno točko). Pričakovanja glede nakupa avtomobila so ostala na isti ravni./Vir: SURS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s