Gospodarsko razpoloženje po dveh mesecih rasti znova navzdol

Ljubljana, 27. januar 2023 – Razpoloženje v gospodarstvu se je januarja poslabšalo na obeh ravneh: na mesečni za 1,5 odstotne točke in na letni ravni za 6,3 odstotne točke.

Slabše na mesečni …

Vrednost kazalnika gospodarska klima je dosegla −0,8 odstotne točke in je bila za 1,5 odstotne točke nižja kot mesec prej (0,7 odstotne točke).

Negativno so na spremembo vplivali kazalniki zaupanja med potrošniki (znižanje za 0,8 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 0,5 odstotne točke), trgovini na drobno in gradbeništvu (vsak za 0,2 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bil pozitiven (prispeval je 0,1 odstotne točke).

… in tudi na letni ravni

V primerjavi s prejšnjim januarjem je bila vrednost kazalnika gospodarska klima nižja za 6,3 odstotne točke.

Upad je bil posledica negativnih vplivov kazalnikov zaupanja v predelovalnih dejavnostih (znižanje za 4,9 odstotne točke), med potrošniki (za 2,2 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 0,4 odstotne točke). Pozitivno pa sta na spremembo vrednosti vplivala kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,9 odstotne točke) in trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke)./Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s