Zasebno potovalo kar 28 % prebivalcev Slovenije

Ljubljana, 24. marec 2023 – Prebivalci Slovenije, stari 15 let ali več, so v lanskem zadnjem četrtletju opravili 1,2 milijona turističnih potovanj, od tega je bilo največ zasebnih. V primerjavi z istim obdobjem leto prej se je povečalo število potovanj v tujino.

Pomanjkanje prostega časa in finančni razlogi od potovanja odvrnili največ domačih turistov

V oktobru, novembru in decembru 2022 je na vsaj eno turistično potovanje (zasebno in/ali poslovno) odšlo 517.000 oziroma skoraj 30 % prebivalcev Slovenije, starih najmanj 15 let. Nekaj več kot 70 % se jih za potovanje v tem obdobju ni odločilo.

Izmed tistih, ki v opazovanem obdobju niso zasebno potovali, jih je največ (29 %) kot glavni razlog za to navedlo pomanjkanje prostega časa. 23 % jih ni potovalo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, 18 % zaradi zdravstvenih razlogov, nekaj pa jih ni čutilo potrebe po potovanju (15 %).

Več kot milijon zasebnih potovanj

Prebivalci Slovenije so v zadnjem četrtletju lani opravili okoli 1,2 milijona turističnih potovanj. Med temi je bilo nekaj več kot milijon (90 %) zasebnih potovanj.

Polovica teh potovanj je bila opravljena na domačih tleh, polovica pa v tujini. Ponovno je bila najbolj priljubljena tuja destinacija Hrvaška. Največ domačih turistov je za prevoz uporabilo osebna motorna vozila (85 %), 5 % jih je potovalo z avtobusom in 8 % z letalom.

V povprečju je domači turist na zasebnem potovanju potrošil 90 EUR na dan. V Sloveniji so dnevni izdatki znašali 62 EUR, v tujini pa 107 EUR./LN/Vir: SURS/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s