Golobova vlada bo reševala RTV Slovenija, a se še ne ve, kdo bo to plačal

Slovenija, 28. oktober 2023 – Potem, ko se je 11. oktobra predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić srečal s predsednikom vlade Robertom Golobom in ga seznanil s finančnimi razmerami na zavodu, ki naj bi kot alarmantno, so se zdaj po 16 dnevih le oglasili iz Golobovega urada in včeraj, 27. oktobra, sporočili, citiramo:

Po sestanku predsednika vlade dr. Roberta Goloba in predsednika uprave RTV Slovenija Zvezdana Martiča (ista oseba kot nevedno zgoraj, le, da je pri tej navedbi priimek zapisan napačno p. p.) o težkem finančnem položaju v javnem zavodu je vodstvo RTV Slovenija 13. oktobra Vlado Republike Slovenije o tem tudi pisno obvestilo.

Vlada Republike Slovenije skladno z zakonom zagotavlja primerno financiranje javne službe, zato bosta Ministrstvo za finance in Ministrstvo za kulturo na podlagi prejete dokumentacije z Upravo RTV Slovenija preverila možnosti dodatnega financiranja.

Ob tem poudarjamo, da Vlada Republike Slovenije spoštuje institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTV Slovenija in na noben način ne posega v program RTV Slovenija.

Ker sta se na sestanku, 11. oktobra, Golob in Martić dogovorila, da bo uprava RTV Slovenija vladi posredovala celotno poročilo o poslovanju, se je to, kot kaže, zgodilo, da je zdaj Golob svojima ministroma Klemnu Boštjančiču, finančnemu ministru in ministrici za kulturo Asti Vrečko lahko naročil, da Martiću pomagata iz finančne zagate. Velja dodati, da je bil Martić nastavljen za generalnega direktorja 3. avgusta, potem ko je Svet RTV Slovenija na svoji 5. izredni seji, razrešil v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha.

Znano je tudi, da je Zvezdan Martić finančno stanje zavoda na novinarski konferenci na začetku oktobra ocenil kot alarmantno, in sicer zato, ker so bili odhodki zavoda že v obdobju od januarja do avgusta višji od prihodkov za 6,3 milijona evrov, medtem ko je prejšnje vodstvo v oceni napovedalo tak rezultat šele ob koncu leta, je takrat povedal. Po oceni njegove uprave pa naj bi RTV Slovenija končala poslovno leto z negativnim rezultatom v znesku približno deset milijonov evrov.

Če je prav razumeti javno objavo Golobovega kabineta, da bo zdaj Golobova vlada pomagala reševati “njegov” RTV, kar Golob prej, ko so RTV Slovenija vodili, po njegovem »janšisti«, tega niti slišati ni hotel.

Iz zgoraj citirane javne objave pa še trenutno ni razvidno, kako bosta zadolžena ministra reševala Martića. Upati je, da manjkajočih desetih milijonov evrov ne bo treba plačati uporabnikom vse »vitkejšega« programa RTV Slovenija. Mimogrede, omenjeni manjkajočih deset milijonov znaša 784.313 naročnin RTV Slovenija ali 10 odstotkov letnega prihodka. /J. T. /Foto: arhiv LJnovice/

Leave a Reply